Seriál: Vojtěch Landa - Písně, které změnily svět, díl 6. Sex Pistols

2. leden 2012

6. částí o kapele Sex Pistols pokračuje seriál Vojtěcha Landy Písně, které změnily svět.

Sex Pistols od začátku provokovali, kde se jen dalo, není tedy divu, že z domluvených koncertů odehráli ani ne polovinu, jelikož na mnoha místech byl koncert na poslední chvíli zrušen kvůli protestům veřejnosti. Tyto zákazy a protesty pobouřených občanů jim však pochopitelně přinášely další a další fanoušky. A které že písně tedy navždy změnily nejen hudební svět? První singl dostal název Anarchy in the UK, Anarchie v Británii, a Johny Rotten jej začíná docela zostra: „Jsem antikrist a jsem anarchista, nevím, co chci, ale umím si to sehnat.“ Píseň pak končí nihilistickým pokřikem: „ožer se a demoluj.“ Je pochopitelné, že zejména starší generace byla texty kapely zděšena. Druhý singl šel ještě mnohem dál, jmenuje se God Save the Queen – Bože ochraňuj královnu, což je jméno anglické hymny. Zvolit si tento název by bylo již dostatečně provokativní, ovšem Rotten hned v prvním verši přirovnává britskou monarchii k fašistickému režimu, a to rozpálilo všechny ctihodné občany doběla. Kapela samotná si pochopitelně nemyslela, že by tehdejší Británie opravdu byla srovnatelná s fašistickými režimy, chtěli jen provokovat, a to se jim podařilo. K dovršení zkázy byl singl vydán 10. března roku 1977, v den královnina jubilea, a McLaren navíc spolu s vydavetelstvím EMI objednal loď a poslal kapelu po Temži, aby zahrála přímo před parlamentem. Nikoho asi nepřekvapí, že posádka lodi byla posléze zatčena policií a jméno kapely se opět objevilo ve všech novinách. Zákazy na sebe nenechaly dlouho čekat, ihned po vydání píseň zakázala BBC a po ní následoval svaz nezávislých rádii, a tak se píseň v podstatě nedostala do éteru. To vše samozřejmě jen přispělo k její masové popularitě.
úryvek

Vojtěch Landa se narodil v Moravské Třebové v roce 1981. Poslední léta žije v Brně, kde vystudoval Pedagogickou fakultu, obor angličtina-tělocvik. Studia dokončil v roce 2006, ale již v době studia se věnoval výuce angličtiny v jazykové škole Miramare a YET (obě v Brně).

V roce 2006-2007 strávil rok v anglickém Cornwallu za účelem zlepšení praktické mluvy. Do Anglie se také pravidelně vrací a jeho posledním zaměstnáním byla půlroční práce pro anglickou jazykovou školu v Eastbourne, kde připravoval pro studenty volnočasové aktivity. Má tedy rád jazyky a sport, ale i hudbu, filmy a literaturu.

V současnosti studuje obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Říká o sobě: „Jsem velmi společenský, ovšem v prezentaci tvorby naopak velmi plachý. Proto jsem doposud málo publikoval. Na internetu mám dvě povídky na stránkách www.scifi-povidky.wz.cz/ a jednu na stránkách Jamu (www.rtds.wordpress.com). Zúčastnil jsem se také literární soutěže na Skleněné louce v roce 2005, kde jsem nakonec uprchl, když jsem zjistil, že nedokážu svůj text číst na veřejnosti. Od té doby jsem už naštěstí překonal trému a se spolužáky občas míváme scénické četní po brněnských klubech. Rád diskutuju s kritiky a tak uvádím i svůj mail: vlanda@centrum.cz.”

O Sex Pistols uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 7. ledna. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio