Seriál: Vojtěch Landa - Písně, které změnily svět, díl 3. Pink Floyd

28. listopad 2011

Seriál Vojtěcha Landy Písně, které z měnily svět pokračuje 3. částí, věnovanou skupině Pink Floyd.

Po Beatles a Dylanovi dnes zakotvíme u dalších velikánů hudební scény, čekají nás Pink Floyd. Jen málokterá píseň má totiž tak bohatou historii jako hit Another brick in the wall part 2, který vyšel na albu The Wall v roce 1979. Víte například, že dnes již proslulý sbor dětí křičících: „Hej, učiteli, dej dětem pokoj!“ v písni vlastně vůbec neměl být? Producentu Bobu Ezrinovi, který zapojení sboru vymyslel, se ale nakonec podařilo kapelu přesvědčit. Chtěl totiž píseň prodloužit, aby lépe vyhovovala parametrům rozhlasového hitu, kterým se také nakonec stala. Ezrin navíc kapelu přemluvil, aby rytmus písně přizpůsobila tehdy populární diskotékové hudbě. Ačkoliv producentovi šlo primárně o větší komerční potenciál, zdá se, že byl jeho vliv pro kapelu opravdu přínosem. O čem vlastně Flojdi na albu the Wall, čili Zeď, zpívají? Waters, autor textů, zde reflektoval své nepříliš vydařené dětství, jehož součástí bylo i tyranské chování některých kantorů. Dle Waterse kantoři, kteří zesměšňují a ponižují žáky, jsou jen další cihlou ve zdi, kterou si zejména ti citlivější žáci staví na obranu před svým okolím. Varuje také před přehnaným pedantstvím, které leckdy zavání školní diktaturou. Použitím výrazu „Thought control“, tedy kontrola myšlení, jasně odkazuje na Orwella a jeho román 1984, kde bylo zakázáno i protistátně myslet.
úryvek

Vojtěch Landa se narodil v Moravské Třebové v roce 1981. Poslední léta žije v Brně, kde vystudoval Pedagogickou fakultu, obor angličtina-tělocvik. Studia dokončil v roce 2006, ale již v době studia se věnoval výuce angličtiny v jazykové škole Miramare a YET (obě v Brně).

V roce 2006-2007 strávil rok v anglickém Cornwallu za účelem zlepšení praktické mluvy. Do Anglie se také pravidelně vrací a jeho posledním zaměstnáním byla půlroční práce pro anglickou jazykovou školu v Eastbourne, kde připravoval pro studenty volnočasové aktivity. Má tedy rád jazyky a sport, ale i hudbu, filmy a literaturu.

V současnosti studuje obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Říká o sobě: „Jsem velmi společenský, ovšem v prezentaci tvorby naopak velmi plachý. Proto jsem doposud málo publikoval. Na internetu mám dvě povídky na stránkách www.scifi-povidky.wz.cz/ a jednu na stránkách Jamu (www.rtds.wordpress.com). Zúčastnil jsem se také literární soutěže na Skleněné louce v roce 2005, kde jsem nakonec uprchl, když jsem zjistil, že nedokážu svůj text číst na veřejnosti. Od té doby jsem už naštěstí překonal trému a se spolužáky občas míváme scénické četní po brněnských klubech. Rád diskutuju s kritiky a tak uvádím i svůj mail: vlanda@centrum.cz.”

O Pink Floyd uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 3. prosince. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio