Seriál: Vojtěch Landa - Písně, které změnily svět, díl 2. Beatles

22. listopad 2011

Seriál Vojtěcha Landy Písně, které změnily svět pokračuje druhou částí, věnovanou skupině Beatles. Opět se můžete těšit na překvapivé pohledy a souvislosti.

Minule jsme hovořili o Dylanovi, a právě setkání Beatles s Dylanem považují hudební teoretikové za zcela zásadní pro další vývoj popové hudby. Jejich cesty se totiž poté propojily také hudebně. Dylan začal přecházet po stylu Beatles na rock, zatímco Angličané začali skládat textově i hudebně náročnější písně pro dospělejší publikum, a někteří dokonce tvrdí, že Lenon napodoboval Dylana i hlasově. Kromě toho je prý folkový bard naučil kouřit trávu. Jen o pár let později, píše se rok 1967, vydávají Beatles desku Sergant Pepper´s Lonely Hearts Club band, která musela být pro konzervativní fanoušky velkým šokem. Deska se naprosto lišila od předchozí tvorby kapely a vliv americké květinové scény byl nepřehlédnutelný. Není tedy divu, že obvinění z propagace drog na sebe nenechalo dlouho čekat. Stanice BBC dokonce zakázala píseň Lucy in the sky with diamonds.
Já sám jsem tuto píseň slyšel poprvé v šestnácti. Znal jsem tehdy jen standardní popové kapely, a najednou tu byla píseň, kde se kolem vás prohání novinové taxíky a lid Houpacích koníků se vesele cpe marcipánem. Ta obrovská síla nespoutané imaginace mě doslova uzemnila. Tenkrát mě vůbec nezajímalo, jestli Lenon text složil pod vlivem LSD, jak se spekulovalo, byla to prostě nádherná snová píseň. Sám Lenon uvedl, že píseň nemá s drogami nic společného a při skládání se inspiroval snovou malbou svého syna Juliana. Nicméně pokud Lenon lhal, dá se to pochopit, v oněch dobách totiž nebylo propagování drog žádnou neškodnou rebelií. Vždyť v témže roce měli Rolling Stones co dělat, aby kvůli drogám neskončili za mřížemi. Aby toho nebylo málo, americký viceprezident Agnew se opřel do další písně z tohoto alba s refrénem: „I get high with a little help from my friends“, když mu prý někdo vysvětlil, že je o drogách. Beatles opět trvali na tom, že jde o neškodný text o přátelích, kteří vám dokážou zvednout náladu. Je těžké uvěřit, že by Beatles při skládání dvojí význam frázového slovesa „get high“ nenapadl. „Get high“ samozřejmě neznamená jen „zhulit se, sjet se“, ale ostatní významy nejsou dnes zdaleka tak používané. Ovšem těžko soudit tehdejší lingvistickou konstelaci z dnešního pohledu, kdy éterem celého světa vesele zní píseň jistého Afromana, která je celá výčtem povinností, které neudělal, protože se děsně zhulil.
úryvek

Vojtěch Landa se narodil v Moravské Třebové v roce 1981. Poslední léta žije v Brně, kde vystudoval Pedagogickou fakultu, obor angličtina-tělocvik. Studia dokončil v roce 2006, ale již v době studia se věnoval výuce angličtiny v jazykové škole Miramare a YET (obě v Brně).

V roce 2006-2007 strávil rok v anglickém Cornwallu za účelem zlepšení praktické mluvy. Do Anglie se také pravidelně vrací a jeho posledním zaměstnáním byla půlroční práce pro anglickou jazykovou školu v Eastbourne, kde připravoval pro studenty volnočasové aktivity. Má tedy rád jazyky a sport, ale i hudbu, filmy a literaturu.

V současnosti studuje obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Říká o sobě: „Jsem velmi společenský, ovšem v prezentaci tvorby naopak velmi plachý. Proto jsem doposud málo publikoval. Na internetu mám dvě povídky na stránkách www.scifi-povidky.wz.cz/ a jednu na stránkách Jamu (www.rtds.wordpress.com). Zúčastnil jsem se také literární soutěže na Skleněné louce v roce 2005, kde jsem nakonec uprchl, když jsem zjistil, že nedokážu svůj text číst na veřejnosti. Od té doby jsem už naštěstí překonal trému a se spolužáky občas míváme scénické četní po brněnských klubech. Rád diskutuju s kritiky a tak uvádím i svůj mail: vlanda@centrum.cz.”

O Beatles uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 26. listopadu. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio