Seriál: Vojtěch Landa - Písně, které změnily svět, díl 10. Asian dub foundation – Fortress Europe

30. leden 2012

Desátou částí končí seriál studenta JAMU Vojtěcha Landy Písně, které změnily svět.

Kapela je od počátku neoddělitelně spjata s myšlenkou multikulturalismu a integrace menšin, ostatně aby ne, toto téma se jich samotných bytostně týká. Kapela totiž vznikla v roce 1993 jako výsledek anglického projektu, který dětem asijských emigrantů poskytl bezplatnou hudební výuku a mladých kapelám prostor ke zkoušení. Projekt se brzy ukázal jako velmi úspěšný, když dva z lektorů objevili mezi dětmi čtrnáctiletého bengálského rappera a zjistili, že narazili na skutečný talent. Brzy tak vznikl soundsystém Asian dub foundation. Vzhledem k těmto skutečnostem asi nikoho nepřekvapí, že kapela od počátku ostře vystupovala proti neonacismu a rasismu. Většina jejich textů se týká nové přistěhovalecké Anglie a jejich postoj je v podstatě následující: multikulturní Británie, potažmo svět, je realita, přestaňte proti ní brojit a přijměte ji jako fakt, nic jiného vám stejně nezbývá. Zajímavá a velice úspěšná byla i společná píseň se Sinéad O´ Connor Thousand mirrors, Tisíc zrcadel, která se zabývá problémem utiskovaných a bitých žen, které se ze zoufalství odhodlaly k vraždě partnera, za což posléze pykají ve vězení. A hudebníci se spolu s irskou zpěvačkou ptají: Je zabití tyrana opravdu zločinem? Největším hitem kapely se však stala píseň Fortress Europe, která vyšla na albu Enemy of the enemy z roku 2003. Tento termín, který je v písni míněn ironicky, je překladem dřívějšího německého termínu Festung Europa, v překladu Pevnost Evropa. Nacisti kdysi termín používali právě k vymezení území, které v Evropě ovládali. U nás se tento termín příliš nepoužívá, ovšem v Anglii je stále živý. Používají jej převážně kritici extrémního nacionalismu a rasismu, kterým se nelíbí snaha některých organizací a politických stran zavést co nejpřísnější podmínky emigrace. Kapela míní, že opevnit se není žádné řešení. Dále také ostře kritizují tragické podmínky v některých azylových táborech. Abychom však byli objektivní, Asian dub Foundation ve svých textech žádné řešení nenabízejí. Neříkají, co dělat se statisíci či miliony emigrantů ve Francii, Německu a Británii, kteří žijí v uzavřených komunitách a leckdy ani neovládají jazyk dané země. A právě veřejné mínění se v posledních letech začíná v otázce multikulturalismu přiklánět k přísnějšímu přístupu. Doba nekritické adorace multikulturalismu již skončila a vládní představitelé přiznávají, že bude potřeba zpřísnit některé zákony. Je třeba přiznat, že v předchozích letech se někteří příznivci multikultralismu chovali v rámci boje za toleranci paradoxně velmi netolerantně. Lidé si často netroufali poukazovat na problémy spojené s emigranty, aby nebyli hned označeni za fašisty či rasisty.
úryvek

Vojtěch Landa se narodil v Moravské Třebové v roce 1981. Poslední léta žije v Brně, kde vystudoval Pedagogickou fakultu, obor angličtina-tělocvik. Studia dokončil v roce 2006, ale již v době studia se věnoval výuce angličtiny v jazykové škole Miramare a YET (obě v Brně).

V roce 2006-2007 strávil rok v anglickém Cornwallu za účelem zlepšení praktické mluvy. Do Anglie se také pravidelně vrací a jeho posledním zaměstnáním byla půlroční práce pro anglickou jazykovou školu v Eastbourne, kde připravoval pro studenty volnočasové aktivity. Má tedy rád jazyky a sport, ale i hudbu, filmy a literaturu.

V současnosti studuje obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Říká o sobě: „Jsem velmi společenský, ovšem v prezentaci tvorby naopak velmi plachý. Proto jsem doposud málo publikoval. Na internetu mám dvě povídky na stránkách www.scifi-povidky.wz.cz/ a jednu na stránkách Jamu (www.rtds.wordpress.com). Zúčastnil jsem se také literární soutěže na Skleněné louce v roce 2005, kde jsem nakonec uprchl, když jsem zjistil, že nedokážu svůj text číst na veřejnosti. Od té doby jsem už naštěstí překonal trému a se spolužáky občas míváme scénické četní po brněnských klubech. Rád diskutuju s kritiky a tak uvádím i svůj mail: vlanda@centrum.cz.”

O Asian dub foundation – Fortress Europe uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 4. února. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio