Senior taxi v Hlinsku doveze k lékaři i rodiče s dětmi

25. duben 2018 10:20

V Hlinsku začalo jezdit speciální taxi. Seniorům, ale třeba i maminkám s malými dětmi má usnadnit cestování na úřady nebo k lékaři. Služba má ale svoje pravidla a zvláštního taxíka si nemůže objednat každý.

Speciální taxi si mohou zavolat tři hlavní skupiny cestujících - jednak senioři, tedy lidé ve věku 65 let a starší, potom lidé se zdravotním postižením nebo sníženou pohyblivostí a služba je také určená pro doprovod dětí do čtyř let věku.

Zájemci, kteří chtějí taxi využívat, si musí nejdřív opatřit průkazku, která je k tomu opravňuje. Vydává ji hlinecký městský úřad a slouží vlastně ke kontrole, jestli má cestující na taxi nárok.

K lékaři i do školky

Hlinecké taxi jezdí po městě a zajíždí také do všech místních částí, které k němu patří. Řidič může cestující dovézt k lékaři, do lékárny, na různé úřady a mezi zastávky patří i sídla různých volnočasových organizací - to je třeba klub seniorů, který pořádá pravidelné schůzky.

Taxi ale není možné využít třeba k tomu, aby rodiče odvezli dítě do školky, tak služba nastavená není.

Ke kadeřnici nebo doktorovi se senioři z Chocně dostanou za pár korun

03615097.jpeg

Český červený kříž rozšiřuje na Orlickoústecku nabídku takzvané senior dopravy do dalšího města. Je jím Choceň, která se tak stala pátým městem v okrese, které tuto službu důchodcům nabízí. Zatím jen na půlroční testovací provoz.

Cestující zaplatí dvacet korun za přistavení auta. Zbytek bude doplácet město. Každý pasažér si s sebou může vzít jednu osobu jako doprovod a auto může převážet kočárky, nebo třeba chodítka a další pomůcky.

Službu lze využít v pracovních dnech v době od 7:00 do 16:00 hodin, je však nutné si ji alespoň den předem objednat. Pokud potřebuje cestující zajistitdopravu i zpět, musí ji také objednat, jinak platí objednávka pouze pro jednu cestu.

Zkušební provoz potrvá do konce roku, pak se radnice rozhodne, jestli bude pokračovat, nebo jestli nějak pravidla služby změní.

Spustit audio