Sedmikrásky znovu zazní brněnským nádražím

Dvacet let tuto melodii slýchali cestující na brněnském hlavním nádraží, před necelými dvěma lety se ale Sedmikrásky před každým hlášením ozývat přestaly. Teď se ale vrací.

Od nedělního odpoledne bude mít brněnské hlavní nádraží opět vlastní originální znělku, která uvádí každé hlášení nádražního rozhlasu. Stejně jako dřív bude v Brně vítat cestující píseň „Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem“.

Když před necelými dvěma lety melodie z hlášení zmizela, mnozí cestující se pobouřeně ozvali. Nelíbilo se jim, že brněnské nádraží ztratí svou výlučnost a stane se „tuctovým městem“ s jednotnou znělkou.

„Změna tehdy souvisela s modernizací informačních systémů na nádraží. Nahradil ji prostý gong, tak jako na většině nádraží v Česku,“ vysvětlil ředitel společnosti Kordis JMK Jiří Horský v ranním vysílání Českého rozhlasu Brno.

Hudba Josefa Kainara

Znělka začala cestující vítat v polovině devadesátých let. Hvězdy jako sedmikrásky nad Brnem je sice v Brně notoricky známá skladba, málokdo ale ví, že Josef Kainar není jen autorem jejího textu, ale i hudby.

Traduje se, že básníka melodie napadla pozdě v noci a neváhal ve čtyři ráno zazvonit s kytarou v ruce u dveří legendárního kapelníka Gustava Broma. Jen díky tolerantnosti Bromovy manželky, která Kainara nevyhodila zpět na ulici, mohl kapelník ještě v noci pořídit notový záznam a píseň vyrazila do světa.

O návrat Sedmikrásek do reproduktorů na nádraží se zasloužil nejen Kordis JMK, ale i brněnští zaměstnanci Správy železniční dopravní cesty. „Povedlo se jim v Praze vysvětlit, že tato znělka do Brna neodmyslitelně patří,“ podotkl Horský.

Na vzniku znělky spolupracoval i Český rozhlas Brno. Znělku na vibrafon nahrál někdejší redaktor rozhlasu Ivan Holas.

I když cestující znělku uslyší poprvé až v neděli v 17 hodin, vy si ji můžete poslechnout už teď.

autoři: jel , Miloš Šenkýř , ska
Spustit audio