Sedm obcí z Kroměřížska připravuje cyklostezku, která by spojila Morkovice s Nezamyslicemi

24. říjen 2006

Do velmi nákladného projektu se pustili na Kroměřížsku. Cyklostezku mezi Morkovicemi a Nezamyslicemi připravuje sedm obcí z tohoto regionu. Cyklostezka za asi 80 milionů korun má využít koridoru loni zrušené železniční trati. Obce momentálně pracují na získání pozemků do svého vlastnictví. Bez evropských dotací se ale výstavba dvanáctikilometrové cyklostezky neobejde.

Provoz na trati byl zrušen v roce 1999 a v loňském roce byla i samotná trasa ukončena. "My jsme původně uvažovali, že by ta cyklostezka sloužila zároveň pro cyklisty a také pro jízdu na koni. Bohužel jsme narazili na problém s legislativou, konkrétně s normami pro cyklostezky, a vychází nám z toho v tuto chvíli varianta v podobě průchozí cyklostezky, která by byla v šířce dvou a půl metru," uvádí starosta Morkovic Pavel Horák.

Celkové náklady jsou asi osmdesát milionů korun . "Je ale třeba říct, že téměř polovina z toho připadá na likvidaci trati, která tam dnes je. Přitom nejproblematičtější se jeví likvidace starých dřevěných pražců, které jsou počítány jako nebezpečný odpad a měly by skončit někde ve spalovně," říká starosta Morkovic Pavel Horák.

I když se může zdát, že je osmdesát milionů na Morkovice velice vysoká částka starosta Pavel Horák věří, že se jedná pouze o první odhady a sumu se jim podaří snížit. "Já doufám, že nám s budováním cyklostezky pomůže jak kraj tak stát a v neposlední řadě také peníze z Evropské unie," vysvětluje Horák.

Trasa by měla být zajímavá jak pro občany Nezamyslic, jelikož budou mít přímý přístup k lesu, tak pro obyvatele Morkovic. Ti se zase schůdněji dostanou k železničnímu uzlu Nezamyslice. "Po trase leží přírodní památková rezervace Křéby a navíc počítáme se zatraktivněním této trasy tím, že by v úseku Tištin - Koválovice mohla být tato trať obnovena a mohla by sloužit k provozu ručních drezín," doplňuje starosta Morkovic Pavel Horák.

autor: pes
Spustit audio