Se současnou Baťovou nemocnicí se nepočítá. Kolem nové zlínské nemocnice s 900 lůžky bude městská čtvrť

14. únor 2019

Koncepci nové krajské nemocnice dnes ve Zlíně představilo primářům nemocnic vedení Zlínského kraje.

Hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL řekl, že do šesti týdnů bude o projektu hlasovat krajské zastupitelstvo. Projekt už podle něj se současnou Baťovou nemocnicí nepočítá.

Nová nemocnice by měla kapacitu asi 900 lůžek. "Nejde jen o samotnou stavbu, vznikne nová městská čtvrť se vším všudy," uvedl architekt Miroslav Pospíšil.

Nemocnice by měla stát mezi obytnou zástavbou a obchodním centrem u hlavní silnice do Zlína. Hluk a prach ze silnice a ze strany od zástavby odcloní parkovací domy s kapacitou až 1400 míst, v nichž budou také prodejny a služby.

Výstavba nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích dostala zelenou. Krajští zastupitelé schválili nákup pozemků

Krajská nemocnice ve Zlíně

Za 180 000 metrů čtverečních pozemků v Malenovicích by měl kraj dát asi 300 milionů korun.

Na hlavní nemocniční objekt bude napojeno několik budov, od ambulantní po lůžkovou část. "Řazení není nahodilé, sleduje pohyb klientů a návštěvníků od nejfrekventovanějších provozů k nejklidnějším," uvedl Pospíšil.

Pacienti mířící do ambulancí se s hospitalizovanými nepotkají. Do areálu by mohla také zajíždět městská hromadná doprava, v plánu je i koridor či tunel spojující areál s vlakovou dopravou. Počítá se také s plochou pro hotel či mateřskou školu.

Podle Čunka pro výstavbu nemocnice mluví to, že by měla stát asi osm miliard korun a hotová by mohla být za šest let, zatímco postupná rekonstrukce současné by stála téměř deset miliard a trvala by 12 let. Čunek dnes uvedl, že kraj je schopen na projekt ušetřit tři miliardy a vzal by si úvěr.

Nová nemocnice má rozšířit škálu medicínských zákroků. V jednotlivých odbornostech by se mohly zavést nové technologie, postupy, principy péče, řekl dnes novinářům primář novorozeneckého oddělení a náměstek léčebné péče KNTB Jozef Macko.

V nové nemocnici by mohla být například pediatrická intenzivní péče, kvůli níž pacienti odjíždějí mimo kraj, také mamologie. Díky moderním operačním sálům budou možné prakticky všechny operace.

Nemocnice má mít 919 lůžek na pěti nadzemních podlažích, více jak 30 lékařských odborností, 106 tisíc metrů čtverečních užitné plochy, heliport umístěný s ohledem na minimalizaci hluku, jednolůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, čtyři parkovací domy s kapacitou až 1400 míst nebo bezprostřední napojení na veřejnou dopravu.

 

autor: Miroslav Urubek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související