SDH Velké Hoštice. Mají 110 členů a zrekonstruovanou zbrojnici

29. duben 2016

Hasiči z Velkých Hoštic na Opavsku se právě stěhují zpět do své zrekonstruované požární zbrojnice uprostřed obce. Nádhernou fasádu budovy vyzdobil jejich starosta Jan Mikolajský štukatérskými prvky.

Podle stěhovacího plánu to prý bude trvat čtyři měsíce, než se v novém zařídí, připraví místnosti, než vyrobí poličky, na kterých potom vystaví všechny své sportovní poháry a trofeje získané v předchozích úspěšných letech. Prý by to dalo na jedno malé muzeum.

V současné době je ve sboru 110 dobrovolníků, z toho 30 upovídaných a veselých hasičských dětí. S nezbedníky jim pomáhá několik instruktorek. A právě tyto dívky nás hodně zaujaly.

„Když děti neposlouchají, musím zvýšit hlas a jsou v klidu. Na to dobře reagují," říká sedmnáctiletá Michaela. Ptali jsme se jí, jestli třeba taková praxe neodrazuje možné nápadníky, kteří když zjistí, že děvče se nebojí a je od rány, tak třeba přestanou mít zájem. Míša ale dodala: „Jsem zadaná. Mám kluka a doma jsou rádi, že je to taky hasič."


Dobrovolné hasiče z Velkých Hoštic můžete až do pátku 6. května do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HOSTICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Podobně se vyjádřila i její instruktorská kolegyně Linda: „Všichni hasiči jsou jedna velká parta, jedna rodina a mají super charakter." Vypadá to, že takový hasičský kluk umí pracovat v týmu a je slušně vychovaný. Tím má nejspíše u děvčat větší šanci.

Malý Petr, kterého jsem potkali v požární zbrojnici ve slavnostní uniformě u praporu sboru zase přiznal, že k hasičům se dal, protože jsou to dobří lidé.

„Bez dětí by ten náš sbor nežil, já jsem také vyrostl mezi hasiči a teď tu mám své děti, kluka a holku. Nejdůležitější je mít dobré zázemí, bez toho by to nešlo," dodává hasič Roman Vinkler.

Sbor se účastní spousty požárnických soutěží, ale jedna z nich je pro ně stěžejní. Každý druhý rok pořádají takzvaný „Hoštický pohár". Šest let se střídají v jeho pořádání a Babicemi. Minulý rok se do Velkých Hoštic na fotbalové hřiště sjelo 140 závodnických týmů z celé České republiky a Slovenska, téměř 1500 lidí.

Oblíbená písnička hasičů ve Velkých Hošticích? Zvažovali klasickou „Co jste hasiči, co jste dělali", ale pak zvolili slovenského rappera Michala Dušičku, známého pod uměleckým jménem Majk Spirit, a jeho skladbu Primetime.

Celý medailonek hasičů z obce Vražné v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Součástí je i ona písnička.

autor: Artur Kubica
Spustit audio