SDH Ropice. Věnují se hlavně sportu a do akcí zapojují děti

6. květen 2016

Ropice leží mezi Českým Těšínem a Třincem. Zdejším dobrovolným hasičům velí starostka Blanka Krůčková, které se podařilo dát dohromady téměř dvě kompletní sportovní družstva žen.

Kde se požárnic nedostává, protože mnohé studují na vysokých školách v Brně, Olomouci a Ostravě, tam pomohou místní hasiči a ihned vytvoří družstvo smíšené. V současné době je v Ropici 41 dobráků. Co tady neuvidíte, tak to jsou malé děti. Nenašel se totiž nikdo, kdo by se o ně mohl starat. Přitom příležitost mít malé hasiče je veliká, protože zbrojnice stojí přímo pod okny místní základní školy.

„My se snažíme do obecních akcí, jako je Den dětí, radovánky, kácení máje a tak dále, zapojovat i děti. Mohou si sednout do auta, zahoukat, mohou si vyzkoušet stříkání na terč, ale upřímně – zatím nemáme na výchovu dorostu nikoho, který by se jim naplno a zodpovědně věnoval,“ komentuje situaci starostka sboru Blanka Krůčková.

Výchova mladého dorostu mezi hasiči v Ropici je tedy otázkou času. Zatím se dospělí věnují hasičskému sportu.

„Mám dlouhé nohy, tak jsem začínala jako proudař, ale teď se už zaučuju na strojníka," říká studentka Jana Šturcová, která během týdne studuje a bydlí v Brně, ovšem o víkendu jezdí na závody s ropickými dobráky. „Hasiči jsou taková naše druhá rodina", vysvětluje další ropická studentka, tentokrát veterinárního lékařství v Brně, Karolína Kotasová.


Dobrovolné hasiče z Ropice můžete až do pátku 13. května 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI ROPICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

V letních měsících ropičtí požárníci plánují čtyřiadvacetihodinové intenzivní cvičení, kdy po celou dobu budou spolu v požární zbrojnici a budou vyjíždět na fingované zásahy, například odchyt roje včel, odstranění spadlých stromů nebo požáry.

„Bude to takový Big Brother v hasičské zbrojnici, prostě dokud nebydlíte s někým pod jednou střechou delší dobu, tak jeho povahu nepoznáte, a to je důvod, proč takovou akci plánujeme, musíme se sehrát,“ dodává hospodář SDH Ropice Roman Škandera.

Oblíbená písnička hasičů v obci Ropice? Uvažovali, jestli vybrat mezi No Body od Sigmy, nebo House Party, ale nakonec zvítězila klasika Co jste, hasiči, co jste dělali.

Celý medailonek hasičů z Ropice na Frýdecko-Místecku v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.