Sčítání lidu zavedla už Marie Terezie, to letošní začne na konci března

Pravidelné soupisy obyvatelstva začala v 18. století dělat už Marie Terezie, na tradici pak navázalo i samostatné Československo. Vůbec první československé sčítání lidu se konalo přesně před 100 lety – 15. února 1921.

Sčítání lidu se nyní na našem území koná každých 10 let a ze zákona je povinné pro všechny. To letošní bude probíhat od 27. března do 11. května 2021.

Sčítací formulář 2021 obsahuje o polovinu méně údajů než při minulém sčítání. Zjišťují se informace, které nejsou zjistitelné jiným způsobem (nejsou v databázi státu). Jsou to především informace o domě či bytě, kde bydlíte, a o všech osobách, jež tam společně žijí. Otázky týkající se národnosti a náboženské víry jsou dobrovolné. Majetkové poměry ani na zdravotní stav se nezjišťují.

Historie 

„Sčítání probíhalo na papírové archy, komisaři obcházeli obyvatele a sbírali je. Lidé do nich vyplňovali podobné věci jako dnes,“ popisuje sčítání lidu v roce 1921 předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. „Za nejdůležitější se považovalo zjištění národnosti obyvatelstva. Mělo totiž do jisté míry potvrdit oprávněnost vzniku samostatného Československa.“ Obyvatelé se ho tehdy prý účastnili poctivě, žádná velká reklama potřeba nebyla. 

Podle výsledků sčítání v roce 1921 bylo na území dnešní České republiky 10 009 480 obyvatel. O devadesát let později, dle sčítání v roce 2011, žilo v Česku 10 437 000 obyvatel.

On-line i na papír

Letošní sčítání lidu začne 27. března. On-line formulář k vyplnění bude k dispozici do 9. dubna na webových stránkách Českého statistického úřadu nebo v mobilní aplikaci a jednoduchým kliknutím ho odešlete.

Kdo nevyplní formuláře online, bude muset vyplnit papírový formulář, a to v termínu od 17. dubna do 11. května. Za velmi přísných hygienických opatření ho občan získá od sčítacích komisařů spolu s odpovědní obálkou. Vyplněné formuláře bude možné zdarma vhodit do jakékoliv poštovní schránky, poslat na P. O. Box České Pošty nebo odevzdat na kontaktním místě sčítání.

Spustit audio

Související