Saunování jako lék na nespavost i bolest hlavy

21. červenec 2018

Z médií na nás denně útočí reklamy na léky, které nám pomohou od bolesti téměř čehokoliv. Možná jsme pro samé pilulky zapomněli poslouchat naše tělo a občas mu dopřát ten správný odpočinek.

Už naši předci chodili do potních chýší, kde detoxikovali svůj organismus, dokonce se v předchůdkyních dnešních saun rodilo. To, že má sauna blahodárné účinky, je neoddiskutovatelné, proto odborníci radí saunovat se i v létě. Pravidelné saunování ale umí vyřešit řadu dalších problémů, včetně spánku.

Tereza Madarászová je medička a expertka na saunování v brněnském wellness centru Infinit Maximus. Její prací jsou saunové ceremoniály. Ty spočívají ve správném dávkování éterických olejů a ovívání saunujících ručníkem.

„Druhy éterických olejů působí na lidi různě, třeba levandule je dobrá na spaní, naopak citrusy jsou dobré na rozdovádění, rozmarýn může mít dokonce lehce afrodiziakální účinky,“ říká Tereza Madarászová. Nicméně ať už s vůněmi nebo teplými vzduchovými nárazy z ovívání ručníkem nebo bez nich, sauna je jedno z mála míst, kde se tělo unaví a regeneruje zároveň.

Saunování prospívá člověku v zimě i v létě

„V sauně se lidem rozšiřují cévy, pomáhají tedy krevnímu oběhu, zároveň sedíte v teple a svaly regenerují,“ vysvětluje účinky sauny Madarászová. Pravidelné saunování tak pomáhá ke zlepšení spánku, ale zejména také k prevenci před onemocněními. Saunoví mistři se obecně shodují, že jim pravidelné saunování pomáhá. Nemoci se jim buď vyhýbají, nebo je jejich průběh kratší.

Na dotaz jestli má sauna vůbec nějakou nevýhodu se Tereza Madarászová dlouze zamýšlí. „Sauna není pro každého, lidé s těžkými oběhovými potížemi, onkologickými onemocněními nebo dalšími závažnými chorobami by měli saunování konzultovat s lékařem. Nebo do sauny vůbec nechodit. To také platí pro lidi s chřipkou či angínou, ale jinak člověk saunováním nemůže nic pokazit, a to dokonce ani u dětí.“

Konečně i lékaři se obecně shodují, že sauna podporuje imunitní systém, její účinky jsou však při pravidelných návštěvách, což by mělo být alespoň jednou za týden až 10 dní.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.