Samota o Vánocích má i své výhody

22. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Být o Vánocích sám neznamená podle psychologů konec světa. Naopak si můžeme krásně odpočinout a načerpat síly do nového roku. A má to i své výhody. Člověk nemusí vymýšlet, co komu pořídí pod stromeček a tolik uklízet.

Vánoce o samotě tráví nejen mnozí senioři, ale i lidé po rozvodech nebo lidé, kteří zažili během roku ztrátu blízké osoby.

Pokud prožil před svátky člověk taková traumata, se kterými se nedokáže vyrovnat, snadno by mohl právě o Vánocích propadnout do velikého trápení, smutku a deprese. „Proto je pak dobré vyhledat odbornou pomoc,“ říká psycholožka Olga Hinková.

Fakt je ten, že o Vánocích se nemusíme jen veselit, být s přáteli a s rodinou. Můžeme si z těchto svátků vytvořit úplně jiný rituál. Odpočinkový. Stačí si to dobře naplánovat. Pokud si osvojíte zvyky, na které se budete těšit, pomůže vám to vyrovnat se se situací. Vánoce jsou tu jen na pár dní v roce, není to tedy nic věčného. Pak přijde nový rok a čas na změnu.

Jak si naplánovat Vánoce o samotě?

Jsou lidé, kteří si Vánoční svátky rádi užijí o samotě. Chtějí je zkrátka prožít jiným způsobem než komerčně. Jak to tedy zvládají? Je to o těch jejich nastavených tradicích. Někdo si užije zkrátka sám sebe. Zapálí si svíčku, pustí příjemnou hudbu, připraví si uvolňující koupel a relaxuje. Někdo si čte a odpočívá na gauči. Zkrátka člověk má čas sám na sebe a může se sám sobě věnovat. „Tak to mají introverti. Ovšem pokud je někdo extrovert, nikdy nevydrží sám,“ zmiňuje psycholožka.

Proto je potřeba si vše na svátky dopředu zorganizovat, pokud jste extrovert a potřebujete být s druhými. Zavolejte svým kamarádům, objednejte si zájezd nebo lázeňský pobyt, tam je vždy řada lidí, se kterými se můžete seznámit a posedět, pobavit se. Milovníci lyžování mohou vyrazit na hory. Hotely či penziony nabízejí i štědrovečerní večeře a zábavu o svátcích, takže tam nikdy nebudete sami a dáte šanci novým seznámením.

Výhody

Mezi výhody patří to, že nemusíte nakupovat dárky. K dalším výhodám patří, že ženy se nemusí starat o pečení. Mužům odpadnou nákupy. „Dělat si můžete prakticky, co chcete a radovat se z Vánoc jak chcete,“ usmívá se psycholožka. A navíc je to i doba, kdy se můžete seznámit. Takže pokud hledáte partnera či partnerku, vánoční svátky, které prožíváte o samotě, můžete v těchto kouzelných dnech věnovat právě novým seznámením ať už přes různé seznamky nebo zkrátka jen vyrazíte do ulic.

Spustit audio