Salsa pico de gallo a guacamole

V apetýtových receptech pokračujeme v seriálu Mexiko na Moravě. Dnes prozradíme recept na chutnou salsu pico de gallo.

Exotického názvu se určitě nebojte, protože příprava je snadná a výsledek velmi chutný. V minulých dílech jsme se naučili domácí tacos, tedy kukuřičnou tortillu. A tortilla bez salsy, to je jako smažák bez tatarky. Dnes se tedy naučíme ty nejběžnější salsy, nebo chcete-li dipy či omáčky. A pozor nebudeme vařit, protože veškerá příprava je za studena.

První díl: Tortilla de maíz (kukuřičná tortilla)

Druhý díl: Conchinita pibil (vepřové maso po yucatánsku)

Na rajčatovou salsu budete potřebovat:

  • 4 zralá rajčata
  • 1 bílá cibule
  • šťáva z jedné limetky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • čerstvý koriandr podle chuti
  • 1 jalapeňo paprička

Postup:

  1. Rajčata rozkrojíme a zbavíme zrníček.
  2. Rajčata i cibuli najemno nakrájíme a smícháme.
  3. Přidáme štávu z jedné limetky, osolíme, opepříme a dochutíme nasekaným zeleným koriandrem.
  4. Kdo má rád pálivé, přidá si nadrobno pokrájenou jalapeňo papričku.
  5. Tuto rajčatovou salsu podáváme jako chuťovku například s kukuřičnými chipsy nebo s ní dochutíme jakékoliv masové tacos.

Guacamole (avokádová salsa)

  • navíc budete potřebovat: 2 zralá avokáda a 1 lžíce olivového oleje

Oblíbené guacamole pak vznikne tím, že k hotové salse Pico de gallo přidáme 2 avokáda podrcená vidličkou, zakápneme olivovým olejem a důkladně promícháme.

Tip: Avokádo na salsu kupujte zralé a neskladujte jej v lednici. Zralost avokáda poznáte hmatem, má být lehce měkké a pružné a slupka nesmí mít žádné tmavé skvrny.

zdroj: Tereza a Marek Lukasovi