Salsa pico de gallo a guacamole
V apetýtových receptech pokračujeme v seriálu Mexiko na Moravě. Dnes prozradíme recept na chutnou salsu pico de gallo.
Exotického názvu se určitě nebojte, protože příprava je snadná a výsledek velmi chutný. V minulých dílech jsme se naučili domácí tacos, tedy kukuřičnou tortillu. A tortilla bez salsy, to je jako smažák bez tatarky. Dnes se tedy naučíme ty nejběžnější salsy, nebo chcete-li dipy či omáčky. A pozor nebudeme vařit, protože veškerá příprava je za studena.
První díl: Tortilla de maíz (kukuřičná tortilla)
Druhý díl: Conchinita pibil (vepřové maso po yucatánsku)
Na rajčatovou salsu budete potřebovat:
- 4 zralá rajčata
- 1 bílá cibule
- šťáva z jedné limetky
- špetka soli
- špetka pepře
- čerstvý koriandr podle chuti
- 1 jalapeňo paprička
Postup:
- Rajčata rozkrojíme a zbavíme zrníček.
- Rajčata i cibuli najemno nakrájíme a smícháme.
- Přidáme štávu z jedné limetky, osolíme, opepříme a dochutíme nasekaným zeleným koriandrem.
- Kdo má rád pálivé, přidá si nadrobno pokrájenou jalapeňo papričku.
- Tuto rajčatovou salsu podáváme jako chuťovku například s kukuřičnými chipsy nebo s ní dochutíme jakékoliv masové tacos.
Guacamole (avokádová salsa)
- navíc budete potřebovat: 2 zralá avokáda a 1 lžíce olivového oleje
Oblíbené guacamole pak vznikne tím, že k hotové salse Pico de gallo přidáme 2 avokáda podrcená vidličkou, zakápneme olivovým olejem a důkladně promícháme.
Tip: Avokádo na salsu kupujte zralé a neskladujte jej v lednici. Zralost avokáda poznáte hmatem, má být lehce měkké a pružné a slupka nesmí mít žádné tmavé skvrny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka