Šála století

Na začátku roku 1999 vyhlásil měsíčník Praktická žena pokus o překonání světového rekordu v délce šály. Poté, co byl v Databance pelhřimovské Agentury Dobrý den vyhledán údaj o britské šále dlouhé přes 32 km, nadšení v redakci Praktické ženy kupodivu neopadlo. Výzva padla skutečně na úrodnou půdu a postupem času se přidaly i posluchačky několika rádií a čtenářky významných časopisů a novin u nás i na Slovensku.

Do soutěže byl zařazen každý, kdo upletl metr šály ručně nebo tři metry šály na stroji. Šířka šály byla stanovena na 20 cm.

Už po první etapě byl díky velkému nadšení pletoucích čtenářek světový rekord překonán. Celkový výsledek předčil očekávání. Komisaři z Pelhřimova - města rekordů naměřili ke dni ukončení akce doslova závratné údaje. Šála upletená v České republice má délku 137,941 km. Slovenská šála měří 20,645 km. Výsledná délka po spletení obou částí tvoří nevídaný světový rekord 158 586 metrů.

Jen paní Liana Volková z Rumburku upletla půl kilometru v ruce a přes 11 kilometrů na stroji. Téměř by se dalo říci, že půl roku nedělala nic jiného, než pletla, chodila do práce, spala a zase jen pletla a pletla. Pletla odpoledne, po nocích, o víkendech. Manžel vařil, uklízel a masíroval. A vyplatilo se, paní Volková si odnesla peněžitou odměnu, elektroniku i dva poukazy na dovolenou do Tuniska. Navíc vlnu o hmotnosti rovnající se váze paní Volkové. To aby nevyšla ze cviku!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.