S žádostí o dotaci v Dolní Kalné neuspěli, sehnali ale 5 milionů korun a vybudovali dětské hřiště

17. květen 2023 07:29

Dolní Kalná na Vrchlabsku dokončuje nové víceúčelové hřiště. Usilovala o něj dlouhé roky, jenže se jí na realizaci nepodařilo sehnat potřebné dotace. Radní rozhodli, že pět milionů korun najdou a do stavby investovali. 

Čtěte také

Herní plocha bude sloužit nejen základní a mateřské škole, ale také sportovním klubům a veřejnosti. Poprvé se lidem otevře první červnový den.

S nezávislým starostou Dolní Kalné Tomášem Navrátilem jsme právě přišli na úplně nové hřiště. „Vzniklo zde nové víceúčelové hřiště, které jsme vybudovali za posledního půl roku na bývalém antukovém hřišti pod sokolovnou, které už bylo v dezolátním stavu.“

Vidíme umělý povrch, vše je krásně nalajnované. Čemu všemu bude hřiště sloužit? „Tady je dřevěná ohrada, kde se může hrát fotbal, házená, florbal, tenis, volejbal či nohejbal.

Čtěte také

Teď už jsme se přesunuli do jakéhosi cípu, který v tomto areálu vznikl. Vidíme různé cvičební prvky, zejména gymnastické. „Je tady jednak lezecká stěna, která je tři metry vysoká a má speciální úchyty. Jsou tu lana i tyče na šplhání. Hrazdy i žebřík.

Povrch, na kterém stojíme, je měkký. Čili jakýkoliv dopad a případný pád bude do měkčího. „Je to důležité z důvodu bezpečnosti, ale také z důvodu údržby. Protože se to může jen jednou či dvakrát do roka umýt wapkou nebo vystříkat hadicí.

Hřiště na nachází v těsné blízkosti zdejší základní a mateřské školy. „Do současné doby jsme v okolí školy žádnou takovou plochu pro děti a sport neměli," říká ředitelka základní a mateřské školy Jiřina Šmídová. „Děti si hrály na parkovištích mezi auty v malém parčíku před školou, takže jsme vznik tohoto hřiště uvítali.

Čtěte také

„Protože navazuje na areál školy. Můžeme v hodinách tělesné výchovy nebo při pobytu na zahradě plynule přejít na toto hřiště, upřesňuje Jiřina Šmídová.

Jediné, co ještě zbývá na hřišti dokončit, je jakýsi přístřešek. „Technické zázemí je rozděleno na dvě části, šatny. Aby děti, pokud sem přijdou, měly kde převléknout a opláchnout si ruce, případně se napít. Zhruba pětina toho prostoru je vyčleněna pro takový malý sklad, dodává Tomáš Navrátil.

Slavnostní otevření nového víceúčelového hřiště v Dolní Kalné na Trutnovsku je naplánováno na Den dětí, tedy na 1. června. A dorazí sem i významní hosté, dva skvělí biatlonisté, reprezentanti České republiky. Tereza Voborníková a Michal Krčmář.

Spustit audio

Související