S usárnou po světě s Petrem Dujkou aneb Kouzlo trampského muzea v Doudlebách nad Orlicí

22. květen 2023

Vlajka vzhůru letí, Niagara, Ascalona - písničky, které zná i spousta lidí, kteří se nikdy nevydali na vandr, čundr nebo na tramp. V pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" budeme tentokrát putovat nejen po naší vlasti, ale vydáme se i do Evropy a Ameriky (i tam se totiž "tulačení" rozšířilo) právě na tramp. 

Společníka mi dělá Petr Dujka - potomek Bubnů z Litic, majitel zámku v Doudlebách nad Orlicí. A hlavně pro mě tentokrát tramp tělem i duší, který poskytl v zámecké sýpce celé patro pro nové, unikátní Trampské muzeum. Mimochodem - jak všichni víme, zmíněné původně trampské písničky takřka zlidověly…

Začátky trampa, čutora, camrátko i cancák

Čtěte také

Naše rozhlasové cestování po trampských cestičkách u nás i v cizině startujeme s Petrem Dujkou u jeho trampských začátků. A nezůstane jen u nich - v pořadu se také třeba dozvíte, jakou měl trampskou přezdívku. A poodhalíme i zákulisí některých obecně méně známých výrazů.

Protože co je například celta nebo čutora možná mnozí z vás vědí. Kdežto u specificky trampských výrazů tele, usárna nebo cancák či camrátko už si nejsem tak jistý. O čem je v těchto případech řeč, to vám povíme v pořadu Na cestách.

Trampská výbava i kuchyně

Čtěte také

Při trampském cestování jsem nemohl pochopitelně vynechat ani otázky, týkající se specifické trampské stravy nebo toho, co si trampové balili a někteří stále dodnes balí na putování přírodou. Nebývalo toho moc a na některé nezbytné věci kladli trampové zvlášť velký důraz.

Třeba na kvalitní obuv do terénu nebo na to, čím se v noci přikrýt, aby nejen nebyla zima. Jak to bylo s rozděláváním ohně? Co jsou to domovenky? Odpovíme na rozhlasových vlnách s Petrem Dujkou. A také s rozhlasovým kolegou Jaroslavem Pokorným, slovesným dramaturgem, se kterým pořad Na cestách pro vás připravujeme. Jaroslav je totiž také tramp, dokonce šerif z Osady vycházejícího slunce.

Dárky pro unikátní Trampské muzeum

A tak našeho hostitele v sýpce zámku Doudleby nad Orlicí překvapil pár dárky do expozice. Která je mimochodem nesmírně zajímavá. O čemž se můžete přesvědčit i v naší fotogalerii.

Pochopitelně nechybějí ona telata, usárny, ešusy i ohniště, najdete samozřejmě hudební nástroje - hlavně kytary - starý gramofon s deskami a nahrávkami trampských písniček, vidět můžete i nefalšovaný srub. Nelze všechno vyjmenovat.

Pokrok ve světě trampingu nepřeje

Při cestování po stopách trampingu u nás i ve světě připomeneme i místa, kde má tento fenomén také své vyznavače.

Čtěte také

I když mi Petr Dujka potvrzuje, že jednak ubývá trampů u nás, protože je stále méně lidí, ochotných putovat přírodou za asketických podmínek a vzdát se moderních technických i komunikačních vymožeností, stejně jako se zpřísňují podmínky pro pohyb v přírodě.

Podobné signály mají naši trampové od kamarádů například ze Spojených států, z Britských ostrovů a dalších míst. Včetně některých severských zemí, kde je ale výjimkou Finsko. Proto se nekteří lidé přeorientovali na cesty do přírody kupříkladu v karavanech…

Tramping - názor na svět a život

Čtěte také

Tramping je fenomén, je to názor na svět a na život, postoj k přírodě a k chování v ní. Na tom jsme se při rozhlasovém cestování s trampem Petrem Dujkou shodli. A nemohli jsme nezmínit třeba původní pojízdné trampské muzeum Jiřího Freda Jedličky.

Tato nezaměnitelná osobnost trampingu je pochopitelně spojena i s muzeem v Doudlebách. Čeká vás pohodové cestování s trampingem na rozhlasových vlnách, které pro některé bude i závanem nostalgie - stačí, když připomenu poetické názvy trampských osad: Zlomená podkova, Slunečné údolí, Poslední příležitost, Savana nebo Náhoda.

Tramping v kufříku

Pokud si nás naladíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 22. května po zprávách v 18:00, uslyšíte také, co jsem měl pro Petra Dujku jako překvapení v cestovatelském kufříku kromě zápalek, sekery nebo knihy Boba Hurikána Trampem do Orientu.

Těšíme se na Vás!
Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související