S ledem i bez ledu. Vánoční přípravy na jihu a východě Moravy zpestřují nová kluziště

11. prosinec 2017

Uherské Hradiště, Znojmo, Brno, Kroměříž, Valašské Meziříčí nebo pohraniční Strání. To jsou místa, kde mohou lidé nyní využívat nově připravená kluziště. A někde ani nepotřebují k bruslení zimu a mráz.

Ve Znojmě, v Uherském Hradišti nebo Kroměříži se totiž dá bruslit i bez pořádné zimy. Kluziště z plastu se dají využívat i při teplotách vysoko nad bodem mrazu.

Nejde o lacinou záležitost. Ve Znojmě nové kluziště stálo 3,3 milionu korun. A Uherské Hradiště do bruslení v Jezuitské koleji investovalo přes jeden a půl milionu korun.

A třeba ve Zlíně se letos kvůli ekonomické náročnosti radní rozhodli, že kluziště nezprovozní vůbec.

Umělý povrch je velice praktický, protože je bezúdržbový a umožňuje bruslení v klasických bruslích.

Ve Znojmě tak mají kluziště z vysokomolekulárního polymeru. Umělý povrch funguje trochu jinak než klasický led. Prvních asi třicet vteřin musíte nechat zahřát brusle. Umělé kluziště navíc nestudí, pád na něj tak nebolí.

Ve Znojmě tak lidé mohou bruslit každý den až do osmi hodin večer. Na umělém ledu si ale budou moci už podruhé zabruslit lidé také v Kroměříži. Kluziště pod širým nebem s rozměry 12 krát 6 metrů na dvoře klubu Starý pivovar budou moci zájemci využívat denně od 10 do 20 hodin.

V Uherském Hradišti kluziště na nádvoří vydrží pravděpodobně až do jara. Následně by se kluziště mohlo objevit i v dalších částech města, například na sídlištích.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio