S batohem na zádech do MHD ve Zlíně a Otrokovicích nelez!

30. leden 2007

Cestující městské hromadné dopravy ve Zlíně a Otrokovicích už nebudou obtěžovat batůžkáři. 1. února tam totiž vejde v účinnost nové ustanovení přepravních podmínek Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice. Podle něho není dovoleno "obtěžovat ostatní cestující nevhodně neseným zavazadlem, například batohem na zádech". Tolik citace textu změny, kterou schválila valná hromada organizce.

V praxi to bude znamenat, že cestující s batohem na zádech si musí před nástupem do trolejbusu nebo autobusu své zavazadlo sundat. Ředitel Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Josef Kocháň říká, že opatřením vlastně reagují na stížnosti některých pasažérů: "Batoh, který je nasazený na zádech v případě, že vůz je plnější, způsobuje dost velké komplikace cestujícím, aniž by si to ten, který ho má nasazený, uvědomoval."

"Přepravní podmínky výjimky neuvádí, je nám ale jasné, že je to jakýsi zásah do našich přepravních podmínek. Proto jsme už spustili informační kampaň a ve vozech umístili letáky, ve kterých žádáme baťůžkáře, aby si uvědomili, že mohou způsobovat komplikace svým spolucestujícím. Zpočátku v rámci této kampaně budeme cestující pouze upozorňovat, postupem času samozřejmě dojde i na sankce. Nebudeme až tak vymáhat toto nové nařízení u žáků prvních ročníků základních škol a u speciálních školních vozů. Sankce jsou uvedeny v našich přepravních podmínkách. Dobu tolerance nám ukáže až samotný provoz.

Toto opatření si vynutili víceméně cestující a věřím, že všichni si uvědomí ten problém, kterým tímto opatřením musíme řešit, a nebudeme vůbec muset k sankcím sahat. Ostatní dopravci už mají tento problém dávno vyřešený. My jsme k němu na základě na našich zkušeností přistoupili až teď. Jednotlivé organizační složky naší společnosti - radu jednatelů a valnou hromadu - jsem přesvědčili právě na základě konkrétních příkladů, co to v praxi přináší, když se takový cestující s batohem otočí v plném anebo poloprázdném vozidle," dodává ředitel Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Josef Kocháň.

Spustit audio