Rychta v Úvalnu vám ukáže historii i současné umění

29. červen 2016

Dříve usedlost zámožných rychtářů, pak sídlo zemědělského družstva a teď pozoruhodné muzeum s galerií. To všechno je úvalenská Rychta.

Někdejší selské stavení v centru obce prošlo za poslední tři roky výraznou proměnou a dnes láká nejen turisty. Třeba i renomované umělce, kteří na Rychtě obdivují hlavně její členité výstavní prostory a zvláštní genius loci.

„Už více než rok funguje i jako galerie a výjimečně se využívá i jinak – měli jsme tady klavírní koncert, dokonce tu proběhl už i svatební obřad. Nicméně tady v tom patře chceme provozovat primárně galerii,“ říká starosta Radek Šimek (Úvalno 2010).

Během natáčení magazínu jsme v galerii zastihli skupinku umělců při instalaci nové výstavy. „Jsme tady se studentkami kurzu výtvarných technik a máme tady závěrečnou prezentaci. Ve výstavní síni, kde jsou zbytky nástěnných maleb, oloupaná popraskaná omítka, někde koukají cihly, jinde kameny – prostě přenádherný prostor,“ pochvaluje si malíř Josef Odráška.

„Dýchá to tou minulostí. Že se tady bydlelo a žilo. Prostory mají svého ducha,“ dodává jedna ze studentek Jana Šlachtová.

Na obnově jedinečné kulturní památky pracuje obec zhruba posledních pět let. Ze zanedbané budovy z roku 1699 se tak postupně stává nové kulturní centrum obce. Tamní muzeum s galerií bude pro turisty o prázdninách otevřeno denně.

Na prohlídku, kde se dozvíte více i o původních majitelích stavení, vás zveme v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio