Rychlotesty na koronavirus zatím nemáme, a nevíme, kdy dorazí, říká šéf krajských nemocnic Maráček

19. březen 2020

Do Baťovy krajské nemocnice testy zatím nedorazily, ani nemáme žádné informace, kdy by mohli rychlotesty na koronavirus získat. Uvedl šéf nemocnic v kraji Radomír Maráček.

Rychlotesty na vyšetření lidí, u nichž je podezření na nákazu novým typem koronaviru, konečně dorazily do České republiky. V noci z úterý na středu přistál na letišti Praha-Kbely vojenský speciál, který z Číny dopravil 150 tisíc rychlotestů na nový typ koronaviru.

Čtěte také

Ty by měly během 25 minut zjistit, jestli člověk s podezřením na nákazu je skutečně infikovaný. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za hnutí ANO jsou testy určeny i pro potřeby velkých nemocnic po celé České republice.

„Do Baťovy krajské nemocnice testy zatím nedorazily, a bohužel v tuto chvíli ani nemáme žádné informace, kdy bychom mohli rychlotesty na koronavirus získat. O celé situaci samozřejmě ví i zřizovatel nemocnic – Zlínský kraj. Bohužel ani hejtman Zlínského kraje, Jiří Čunek z KDU-ČSL neví, kdy rychlotesty dorazí,“ prozradil ve čtvrtečním Randez-vous Českého rozhlasu Zlín předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje – Radomír Maráček.

Čtěte také

Vedení Baťovy nemocnice vydalo ve středu pokyn pro zaměstnance, aby omezili používání ochranných prostředků, hlavně roušek. „Toto nařízení bylo vydané dřív, než vláda nařídila povinné nošení ústenek. My jsme se rozhodli omezit užívání a vlastně i zneužívání ústenek, protože bychom příští týden už žádné neměli,“ dodává Maráček.

Zlínský kraj je příhraniční oblastí, i proto v krajských nemocnicích pracuje nemálo občanů ze Slovenska. Nekomplikuje to v současné situaci provoz krajských nemocnic? „Nekomplikuje, většina zaměstnanců ze Slovenska bydlí totiž přímo ve Zlíně. A u těch, kteří dojíždějí zatím nevím o nikom, kdo by se nemohl dostat do práce,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín ve čtvrtek předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Celý rozhovor s Radomírem Maráčkem si poslechněte ze záznamu.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Související