Rychlé řešení nebo dlouhodobá proměna? Mendlovo náměstí v Brně čeká rekonstrukce

Do dvou let se má proměnit podoba jednoho z nejdůležitějších dopravních uzlů v Brně. Mendlovo náměstí čeká rekonstrukce za 42 milionů korun. Se záměrem magistrátu ale nesouhlasí městská část Brno-střed. Ta chce, aby město vycházelo z dřívější architektonické studie z roku 2018. Podle ní by se navýšily kapacity pro tramvaje a autobusy, zlepšilo zázemí pro cestující i obyvatele v okolí. 

„Víc zeleně, víc stromů, v létě tu je výheň, chtělo by to nějak zakrýt,“ přeje si jeden z cestujících. „Chybí nám veřejné záchody, je tady dopravní uzel, lidé tu přestupují,“ přidává se další.

Vyasfaltovanou plochu Mendlova náměstí dělí několik nástupních ostrůvků. Autobusy zastavují na všech světových stranách. Kříží se tady zároveň několik tramvajových linek. Systém dopravy se ale do dvou let výrazně měnit nebude.

„Debaty byly velké, bylo k tomu několik jednání. Mám za to, že v tuto chvíli se našla kompromisní varianta,“ vysvětluje primátorka města Markéta Vaňková z ODS.

Otevření nového parku na Mendlově náměstí v Brně v roce 2018

Předláždit, zazelenat...

Záměrem města je za zhruba 42 milionů korun předláždit náměstí, vysadit zeleň a upravit vzhled nástupišť. Při rekonstrukci také vymění parovody za horkovody. Radní Brna-středu zodpovědný za výstavbu a územní plánování Petr Bořecký zvolený za hnutí ANO má ale k plánům města výhrady.

„Pokud by ty rychlé úpravy do roku a půl vedly k tomu, že pak další možné úpravy ke zlepšení stavu by představovaly rozebrání toho, co bylo za 50 milionů investováno do toho povrchu, tak budeme proti, protože skutečně je to zmařená investice podle nás. 

... nebo kompletně změnit podobu?

Bořecký chtěl prosadit vítěznou ideovou studii z roku 2018. Ta kompletně mění podobu nástupišť, vedení dopravy a počítá s podzemním parkováním. Podle ředitele Kanceláře architekta města Brna Michala Sedláčka se s takovou razantní proměnou počítá za deset až patnáct let. „Realizace vítězného návrhu ze soutěže vyžaduje kompletní změnu dopravy na Mendlově náměstí. Současný projekt celkovou přestavbu Mendlova náměstí nezablokuje ani neomezí.“

Proměnu by podle projektu z roku 2018 uvítal také Dopravní podnik města Brna. „V cílovém stavu preferujeme kompletní přestavbu náměstí dle ideové soutěže z roku 2018, to znamená včetně průrazu Hybešova se zrychlením tramvajové linky 1. Z pohledu realizace to je však záležitost na poměrně dlouhé časové období,“ říká mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. 

Mendelovi k narozeninám

Projektanti mají sedm měsíců na přípravu potřebných dokumentů pro získání stavebního povolení a výběr zhotovitele. V létě 2022 má být hotovo. Podle Bořeckého by dělníci ale měli opravit také vodovody a kanalizace. „Je to skutečně šibeniční termín. Jsou zde hlavní řády z předminulého století, jsou v havarijních stavech. Oprava pouze na povrchu je stavění Potěmkinovy vesnice.“

„Pokud by to časově nebylo možno stihnout a pokud by ta potřeba oprav nebyla bezprostřední, dovedu si představit, že bude dělána později právě v souvislosti s tou celkovou rekonstrukcí,“ dodává primátorka Markéta Vaňková.

Součástí rekonstrukce náměstí je také umístění sochy zakladatele genetiky Johana Gregora Mendela. V roce 2022 uplyne 200 let od jeho narození.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související