Rybí ragú po staročesku. Skvělý pokrm s hustou zeleninovou omáčkou na kterém si smlsnou všichni

Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí zakápnout citrónovou šťávou, osolit a posypat sekanou bazalkou. Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená. Tak zkuste náš recept rybí ragú po staročesku s hustou zeleninovou omáčkou.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Ingredience
  • 4 plátky tresky
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 citróny
  • mrkev
  • celer
  • cibule
  • paprika
  • 2 brambory
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • chilli
  • bobkový list
  • oregano
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Postup:
Rybu nejprve zakápneme citrónovou šťávou, posypeme sekanou bazalkou a necháme chvíli odležet.
Mezitím na oleji osmahneme cibulku pokrájenou na kostičky, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, brambory, papriku. Vše osolíme, posypeme oregánem a orestujeme.
Směs přidáme k rybě.
Zvlášť osmahneme česnek pokrájený na plátky, přilijeme rajčatový protlak, trochu vody, opepříme, osolíme, přidáme chilli a nalijeme na rybu se zeleninovou směsí.
Navrch dáme bobkový list a zapečeme v troubě.
Přílohu jsme tentokrát nechali na vás - možností je hodně. My jsme zvolili opečené brambory.

Dříve se předpokládalo, že hejna tresek jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let jejich populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.