Rybáři mají v těchto dnech hodně práce. Dřív než v minulých letech jim začaly jarní výlovy

18. březen 2019 11:03

Rybáři v produkčních firmách už mají za sebou první jarní výlovy takzvaných komorových rybníků. Jde o vodní plochy určené k zimování ryb, které teď zamíří především buď na stůl nebo do sportovních revírů v kraji coby násada. K tomu musí navíc hlídkovat u jednotlivých ploch a zahánět kormorány, kteří v těchto dnech migrují na sever Evropy a jsou schopni i za pár hodin na jednom rybníku napáchat obrovské škody. 

Výlov devítihektarového rybníka u Olešnice na Chlumecku přinesl přes 110 metráků ryb. Především kaprů, ale také amurů nebo štik.

Rybáři doufají, že letos bude příroda jejich podnikání přát víc. Chov ryb je běh na dlouhou trať

kapr

Mezi těmi, kteří s napětím čekají na to, jestli bude i v letošním roce sucho nebo jestli se příroda vrátí k normálnímu stavu, jsou i rybáři. Loňské léto pro ně nebylo dobré, kvůli nedostatku vody nemohli krmit, ryby trpěly a měly i menší přírůstky. Dá se nějak případným následkům sucha v rybničním hospodářství předejít?

„Tento rybník je loni nasazený s vlastní obsádkou. S tím, že jsme se ještě na podzim svezli i násadové ryby z jiných rybníků, protože tady máme, jako na jednom z mála míst, relativně dostatek vody. Takže si ho můžeme dovolit vypustit na jaře," popisuje vedoucí výlovu Tomáš Zajíc z Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

Podle ředitele firmy Ladislava Vacka mají ryby jasné určení.
„To jsou ryby svým chovem určeny na zpracování, na výrobky, v živém na velikonoční trh, na vysazení do volných vod i na vysazení do našeho vlastního revíru, na závody, které budeme pořádat v květnu."

Ryby jsou podle rybářů v relativně dobré kondici. Radost z toho budou mít na sportovních vodách, kam přijde zdravá násada v plné síle.

Štika obecná (ilustrační snímek)

Letošní zima rybám poměrně přála, myslí si Tomáš Zajíc.
„Pro přezimování to byla poměrně slušná zima. Bohužel brzo nám tady slezl led, takže už čelíme náletům kormoránů. Tady konkrétně tedy ani ne, protože tady bude poměrně velká, má kilo a půl v průměru, ale díky tomu zde lovíme asi o týden dříve než obvykle, vždy lovíme tak koncem března."

Kormoráni způsobují rybářům velké škody. Třikrát větší než vydry, ondatry a pytláci dohromady

Ladislav Vacek, ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou, ukazuje sestřeleného kormorána

Rybářským podnikům začala s rozmrznutím hladin rybníků pracovní sezóna. Některé už mají za sebou první výlovy ryb, na jiných místech čistí břehy a prakticky všude také bojují s kormorány. Na jeden takový odstřel jsme se vypravili do Chlumce nad Cidlinou. 

Celkem musí chlumečtí rybáři slovit víc než dvě desítky rybníků - a do toho ještě hlídají své vody před nálety kormoránů. Ti jsou podle Ladislava Vacka v těchto dnech hodně hladoví, migrují totiž na léto na sever Evropy.
„Kormoráni tady jsou a škodí. Měli jsme tady dokonce i třísethlavé hejno kormoránů na jednom z našich rybníků. Proto jsme rádi, že část zimy bylo zamrzlo, že se kormoráni koncentrovali na řeky, na Labe a spodní tok Cidliny. A teď jsou zase rozlezlí po rybnících. Takže je to opět nekonečný boj hlídání a ježdění. Ovšem při těch výlovech máme ten čas trošku omezený. Kapacita na lidi a objíždění rybníků zkrátka není."

A tak se teď rybáři nezastaví - sedm dní v týdnu od svítání do soumraku, a leckdy i v noci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související