Rybáři doufají, že letos bude příroda jejich podnikání přát víc. Chov ryb je běh na dlouhou trať

4. leden 2019 09:59

Mezi těmi, kteří s napětím čekají na to, jestli bude i v letošním roce sucho nebo jestli se příroda vrátí k normálnímu stavu, jsou i rybáři. Loňské léto pro ně nebylo dobré, kvůli nedostatku vody nemohli krmit, ryby trpěly a měly i menší přírůstky. Dá se nějak případným následkům sucha v rybničním hospodářství předejít?

Kormoráni způsobují rybářům velké škody. Třikrát větší než vydry, ondatry a pytláci dohromady

Ladislav Vacek, ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou, ukazuje sestřeleného kormorána

Rybářským podnikům začala s rozmrznutím hladin rybníků pracovní sezóna. Některé už mají za sebou první výlovy ryb, na jiných místech čistí břehy a prakticky všude také bojují s kormorány. Na jeden takový odstřel jsme se vypravili do Chlumce nad Cidlinou. 

Extrémní sucho loni jen v Královéhradeckém kraji způsobilo škody za bezmála sto miliónů korun.

Podle ředitele Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislava Vacka nemají navíc rybáři na rozdíl od zemědělců nárok na kompenzace: „Nedostáváme nic. Problém sucha je na těch rostlinách výrazně víc vidět a projeví se výraznějším způsobem. I potom v živočišné výrobě, když nemáte pastvu, tak nemáte dobytku co dát. Tam jsou ty rozdíly vyšší."

A hned doplňuje: „Co se týká zemědělců, tak to mají i dobře zpracované. Rybníkářů je pár a mají malou sílu jak voličskou, tak politickou a ekonomickou. Takže tam se bohužel nepodařilo domluvit žádnou kompenzaci. A nevidím to ani úplně do budoucna v této oblasti."

Štika obecná (ilustrační snímek)

Rybáři už určitě přemýšlí v těchto chvílích nad tím, co dělat, aby ta nastávající sezóna byla lepší. Ovšem možnosti jsou hodně omezené.

„To kdybychom věděli, co udělat. To by nám bylo hej. Bohužel spoléháme, a ani nemůžeme jinak, na to, co nám připraví příroda. A reagujeme teprve na ten průběh vegetace tak, jak je. Doufejme, že nebude až tak enormní sucho a že ten letošní roku bude co se srážek týče a jejich rozložení v uvozovkách normálnější."

Chov ryb je během na dlouhou trať a vyžaduje trpělivost

Asi se dá hovořit o tom, že by ono období sucha snad nemuselo trvat příliš dlouho. Že by se druhová skladba ryb v českých rybnících nemusela a ani neměla měnit.

Městské lesy Hradec Králové oživí téměř 100 let starý plán pro lepší zadržení vody v krajině

Městské lesy Hradec Králové - rybník

Celkem tři retenční nádrže vybuduje v okolí Hradce Králové správce městských lesů. Plánem lesníků je zadržet v krajině co nejvíce vody a tím přispět ke zkvalitnění lesního porostu. Každá nádrž zabere plochu zhruba dvou hektarů a v budoucnu by mohly sloužit i pro chov ryb.

„To není tak úplně jednoduché. Chov ryb je cyklus několikaletý. Když už máte plůdek a násadu, tak nemůžete z roku na rok změnit celý systém chovu. Bohužel i to zatížený živinami v naší krajině je výrazně vyšší, než bývalo před 100 lety. Ani to nedává příliš možností na nějakou výraznou změnu skladby ryb na zdánlivě lákavější a lépe obchodovatelnější druhy jako je například pstruh. To je zkrátka běh na hodně dlouhou trať," říká Ladislav Vacek z Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

A na závěr dodává: „Snad se tomu dá napomoci tím, o co se dnes pokouší i ministerstvo životního prostředí a zemědělství i různé univerzity, výzkumem a studiem, jak lépe zadržet vodu v krajině. Chystají se i nějaké změny v hospodaření pro klasické hospodáře na polích. Uvidíme, jak se to promítne. A určitě se na tom budeme chtít také podílet."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související