Rozpad Československa by Tomáše Garrigua Masaryka mrzel, říká jeho pravnučka

Před 168 lety se narodil Tomáš Garrigue Masaryk. A připomenout si výročí přijela do Hodonína i jeho pravnučka Charlotte Kotíková.

Sedmasedmdesátiletá kunsthistorička žije ve Spojených státech amerických. Do rodného města Tomáše Garrigua Masaryka přijela vůbec poprvé.

„Podívám se do muzeí a také do Čejkovic,“ popsala svůj program žena, která v sedmdesátých letech emigrovala společně s manželem. Večer pak předá ceny města jejich letošním laureátům.

Podle Kotíkové by Tomáš Garrigue Masaryk nevítal rozpad Československa. „Všichni máme pocit, že by ho to hodně mrzelo. A kdyby byl mladší, tak by možná byla i jiná situace s druhou světovou válkou. Velmoci by si na něj tolik nevyskakovaly,“ říká Charlotte Kotíková.

Charlotte Kotíková v Hodoníně

Podle ní je škoda, že Česká republika nyní přidává k negativním světovým vzorům, které se objevují ve světě. „To není dobře, je to smutné,“ říká.

Tomáš Garrigue Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně. Prezidentem Československa byl od 14. listopadu 1918 do 14. prosince 1935.

Spojení T.G.Masaryka s Valašskem:
Jako člen České strany pokrokové byl zvolený v letech 1907 a 1911 do říšského sněmu za oblast od Nového Jičína přes Valašské Meziříčí až po Bojkovice. Třikrát ho navštívil i jako prezident, a to v letech 1924, 1928 a 1930. V celém kraji je spousta míst, která nesou jeho jméno. Například Masarykovo náměstí v Rožnově pod Radhoštěm, Masarykovo Gymnázium ve Vsetíně nebo Naučná stezka T. G. Masaryka ve Valašském Meziříčí.

Celý rozhovor s pravnučkou Tomáše Garrigua Masaryka si můžete poslechnout dnes po půl šesté ve vysílání Českého rozhlasu Zlín.

autor: Alžběta Nečasová

Související