Rozkol mezi bojovníky za svobodu. Odbojáři z Valašského Meziříčí už nechtějí nic mít s pražským vedením

24. červen 2020 15:08

Odbojáři z Valašska kritizují excesy pražského vedení a hospodaření organizace

Členové Oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu Valašské Meziříčí se odtrhli od Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Zřídili si vlastní spolek - Společnost pro uchování odbojových tradic.

Čtěte také

Důvodem byl nesouhlas s celostátním vedením ČSBS. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí valašskomeziříčské radnice Jakub Mikuš.

"Důvodů pro vznik nového spolku bylo několik. Tím hlavním je delší nespokojenost se způsobem vedení svazu jako takového či společenskopolitická pochybení a excesy jeho představitelů, které plošně zatěžují mediální obraz i naší organizace. K tomu si přidejme ekonomické kauzy s hospodařením s dotacemi a vlastním majetkem ÚV ČSBS v Praze," uvedl bývalý předseda valašskomeziříčského oblastní organizace Karel Kredba.  

"Přitom si předseda Svazu Jaroslav Vodička loni a první místopředseda Emil Kulfánek letos během naší členské schůze přímo ve Valašském Meziříčí vyslechli velice ostrou, ale oprávněnou kritiku a výzvu k odstoupení. Protože se z jejich strany nic pozitivního neděje, rozhodli se naši členové k samostatnému řešení," uvedl Kredba.

Nový spolek podle něj naváže na dosavadní činnost a zásadním způsobem nebude měnit její obsahovou a formální stránku.

"Nadále chceme připomínat zejména novodobá historická výročí českého státu, významné osobnosti těchto událostí a občany našeho regionu. Přerušit nehodláme ani spolupráci s městem Valašské Meziříčí, místními institucemi, spolky a především školami. Naším cílem bude i stabilizace členské základny, která aktuálně čítá 99 členů. Protože chceme být otevřenou společností, uvítáme každého se zájmem o spolupráci, pokud bude ctít poslání, odkazy a stanovy společnosti," uvedl Kredba.

Vznik nového spolku přivítal valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek (ANO). "Spolupráce s místní organizací Českého svazu bojovníků za svobodu je dlouhodobě na velmi dobré úrovni. Má velký význam pro zachování památky na občany Valašského Meziříčí, kteří položili životy za naši svobodu či jinak přispěli k jejímu upevnění. Vznik samostatné Společnosti pro uchování odbojových tradic, která na tuto činnost naváže, proto vítám a za město jsem připraven její činnost nadále podporovat," uvedl starosta.

Některé instituce či samosprávy v Česku snížily dotace pro ČSBS nebo je odmítly proplácet.

Kritizují kroky vedení svazu, například ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který před listopadem 1989 zasahoval jako policista proti demonstrantům.

Kritice svaz čelil také za vylučování členů, kteří se vymezovali proti vedení ČSBS, nebo za projev předsedy svazu Vodičky na tryzně v Terezíně, který židovská obec označila za xenofobní.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související