Rozinky, datle, fíky… Kterým výrobkům se nejen o Vánocích raději vyhnout?

25. prosinec 2018

Celkem 37 druhů sušeného ovoce nakoupila před Vánoci produkce pořadu A dost!, nezávislých testů internetové televize Stream.cz. Jak testy dopadly a neobsahují sušené plody na českém trhu nějaké škodlivé látky?

„Zajímalo nás především to, jestli všechny zahrnuté druhy sušeného ovoce i kandované citrusové kůry nepřekračují povolené limity pesticidů a mykotoxinů, tedy toxických produktů plísní,“ upřesňuje Jan Tuna, moderátor, scenárista a režisér pořadu A dost! Úskalím testu na obsah pesticidů podle něj ovšem je, že česká a evropská legislativa stanovuje limity pouze pro jednotlivé typy těchto látek, nikoli pro jejich „koktejl“.

„Je jasné, že i když přijímáme jednotlivé pesticidy nebo jiné chemikálie v povolených limitech, dohromady na nás jejich konzumace nepůsobí dobře,“ dodává Jan Tuna s tím, že vědci a lékaři se právě na účinky takových „směsí“ v současnosti zaměřují. „Stanovit legislativně jejich limity je ovšem velmi těžké, protože takových látek jsou stovky.“

Proč jsou některé sušené plody upravované oxidem siřičitým?

K síření sušeného ovoce, především meruněk nebo rozinek, výrobci přistupují kvůli zachování původní barvy plodů. Před konzumací se takto upravené sušené ovoce doporučuje oplachovat horkou vodou.

Rozinky

Hlavně z těchto důvodů žádné rozinky nepřekročily maximální povolené limity. I přesto tři z deseti testovaných druhů rozinek obsahovaly 17, respektive 16 druhů různých pesticidů, a to konkrétně Billa Raisins trio z Chile, Fine Life Rozinky obří zlaté od firmy K-servis Praha také z Chile a Naturalia Rozinky a Brusnice od firmy Encinger SK.

Vánočka

Kvůli zjištěnému obsahu toxických produktů plísní pak autoři pořadu A dost! prodejcům a výrobcům doporučují, aby se zaměřili na dodavatele produktů Albert Rozinky od Encinger SK z Turecka a Rozinky privátní značky Makra aro od firmy Vog dovezené z Iránu.

V testu byly ale i rozinky, které neobsahovaly téměř žádné nežádoucí látky. Rozinky zlaté od firmy Poex Velké Meziříčí a Albert rozinky Zlaté od stejné firmy, oboje původem z Jihoafrické republiky, obsahovaly pouze stopové množství jednoho druhu pesticidu. Zcela bez pesticidů a jen s nízkou hodnotou jednoho respektive dvou mykotoxinů vyšly z testu Tesco Jumbo rozinky zlaté a Dr.Ensa rozinky od firmy Encinger SK z Uzbekistánu, ty nebyly jako jediné dokonce ani sířeny.

Kandovaná citrusová kůra

Mezi testovanou kandovanou citrusovou kůrou dopadly nejlépe: Belbake Citronat – cedrátová kandovaná kůra z Lidlu (mimochodem nejlevnější mezi testovanými). Dále Ensa kandovaná citrónová kůra od firmy Encinger SK původem z Itálie a také la Perla – Kůra plodů cedrátu kandovaná vyrobená na Sicílii firmou Candit frucht SpA Barcellona. Všechny tyto tři druhy citrusové kůry jsou absolutně bez pesticidů i toxických produktů plísní.

Propadákem testu je kandovaná pomerančová kůra Fruit Exclusive od firmy Poex Velké Meziříčí, a to kvůli obsahu v Evropské unii nepovoleného pesticidu propargite.

Sušené fíky

Fíky

Z testovaných druhů fíků vyhrály Fíky sušené, které z Řecka dováží firma Hortim-International Brno. Neobsahují vůbec žádné pesticidy a jen nepatrné stopy jediného mykotoxinu. Jde přitom o nejlevnější fíky mezi testovanými. Dobře naopak kvůli obsahu pesticidu boscalid nedopadly Fíky sušené Dr.Ensa dodávané firmou Encinger SK a kvůli třem druhům toxických plísní ani Fíky Sykiki dovážené firmou Ing. Bohuslav Kratochvíl – IBK Trade.

Datle

Nejlepší celkové hodnocení si z testu odnesly sušené datle, které neobsahovaly žádné pesticidy ani mykotoxiny. Zeměmi jejich původu byly Tunisko, Írán a Alžírsko. „Takto dobře ještě v nezávislých testech A dost! nikdy nic nedopadlo,“ zdůrazňuje Jan Tuna. Výjimkou byly kvůli pesticidu fenpyroximate jen Tesco datle vypeckované a kvůli poměrně vysokému nálezu mykotoxinu citrininu Bio datle sušené vypeckované balené firmou Vetter Slovakia, Hlohovec.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.