Rozhovor: Iamme Candlewick aneb busking v Praze

3. leden 2012

Rozhovor s pražskou písničkářkou Andreou Knotkovou, zvanou Iamme Candlewick, která 24. listopadu 2011 vystoupila s kytarou na pražském zastupitelstvu za iniciativu BuskerVille, požadující uvolnění pravidel pouliční hudební produkce.

V adventním čase hráli na České ulici v Brně na dechové nástroje studenti konzervatoře. Dospělí i děti jim přispěli drobnými mincemi, všichni byli vánočně naladění a na žebrotu nikdo nepomyslel. V Brně se totiž na ulici hrát smí. Ale nebylo to jen tak – možná si vzpomenete na reportáž Zelného rynku o protestech, jimiž si občané vymohli návrat svého času zakázané spontánní hudební produkce do brněnských ulic.

Jinak je tomu v Praze, kde buskeři – pouliční muzikanti, herci, kejklíři – stále mohou být pokutováni za nepovolenou žebrotu. Vedle brněnské iniciativy Brno busking banned tak vznikla pražská iniciativa BuskerVille. Členka této skupiny, písničkářka Andrea Knotková zvaná Iamme Candlewick, vystoupila 24. listopadu 2011 s kytarou v pražském zastupitelstvu. Jak se to seběhlo?

Záznam vystoupení Iamme Candlewick na YouTube

V Zelném rynku uslyšíte rozhovor s Iamme o problematice buskingu. Mimochodem: v novém Programovém prohlášení Rady hl. m. Prahy se v kapitole Budoucnost pražské kultury objevil i příslib, že se „zasadí o výrazné zjednodušení povolovací procedury k provozování pouličních kulturních produkcí a o definici míst k němu určených“. Celý rozhovor s Iamme vám nabídneme v našem audio archivu po jeho odvysílání v pořadu Zelný rynk.

Poslouchejte Zelný rynk v sobotu 7. ledna. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio