Rozhodnutí na poslední chvíli. Koalice se sejde ještě před hlasováním o projektu nové nemocnice v Malenovicích

16. červen 2019 09:51

O tom, zda bude krajská koalice jednotná při hlasování o výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, se zřejmě rozhodne až v pondělí ráno před jednáním zastupitelstva.

Projekt nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích prosazuje hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Jeho náměstek Jiří Sukop z hnutí ANO původně výstavbu podporoval, poté ji však odmítl kvůli souběhu akce se zvýšenými náklady na dopravní obslužnost a obavě, zda na ně bude mít kraj dost peněz.

Vizualizace nové Baťovy nemocnice ve Zlíně

Hejtman nyní uvedl, že by se mohly náklady na dopravní obslužnost snížit, pro koaliční partnery by tak výstavba nemocnice mohla být přijatelná. Zastupitel a krajský předseda ANO Pavel Pustějovský však řekl, že věc není jednoznačná a nejde pouze o snížení nákladů na dopravu, ale obecně o hledání zdrojů, ať už na stavbu nové nemocnice či rekonstrukci současného areálu.

Jiří Čunek koaličním partnerům v pátek poslal materiál o možném snížení nákladů na dopravu. Zastupitelé si jej podle Pustějovského prostudují a v pondělí bude ještě před dopoledním zastupitelstvem koaliční jednání. Nemocnici podporují v koalici kromě lidovců i STAN, zatímco ODS byla stejně jako ANO před dubnovým hlasováním o nemocnici proti. Zastupitelstvo tehdy o věci nerozhodlo a bod odložilo. "Rozhodneme se na poslední chvíli, pořád se objevují nové informace, vyhodnocujeme to. Nyní je to tak 50 na 50," uvedl Pustějovský, podle kterého bude ANO hlasovat jednotně.

Hejtman Jiří Čunek ustoupí hnutí ANO. Výměnou za podporu nové nemocnice omezí investice do dopravy

Jiří Čunek

Hnutí ANO, jako koaliční partner, vadil souběh dvou velkých investic kraje. Výstavba nemocnice za asi 8 miliard a náklady na příměstskou dopravu ve výši 6 miliard.

Na dopravní obslužnost včetně zavedení integrovaného dopravního systému měl dávat kraj ročně o asi 600 milionů korun více než nyní. Kraji nyní nahrává i to, že antimonopolní úřad zrušil tendr na nové autobusové dopravce, a kraj tak může rozsah zakázky omezit. O snížení objemu jedná i s vlakovými dopravci. Hejtman Jiří Čunek řekl, že zatímco dřív kraj platil na dopravu 658 milionů korun, pouze kvůli vyšším nákladům, bez navýšení počtu kilometrů, bude muset kraj dát 1,019 miliardy korun. "Pokud bychom udělali integrovaný dopravní systém, bylo by to 1,286 miliardy. Teď jde o to, kolik z nich nyní dokážeme 'dát dolů'," uvedl hejtman.

Vizualizace původních plánů na rekonstrukci stávající Baťovy nemocnice

Pro stavbu nové nemocnice mluví podle něj to, že by trvala šest let a stála osm miliard korun, zatímco rekonstrukce a dostavba stávajícího areálu zlínské nemocnice by podle něj stála deset miliard a trvala 12 let. Kraj nechal zpracovat posudky, výstavbu nemocnice podporují. Minulý týden však opoziční zastupitelé za Svobodné a Soukromníky zveřejnili posudky, podle kterých je výhodnější rekonstrukce současného areálu. Opoziční zastupitelé hejtmana vyzvali, aby přípravu projektu nové krajské nemocnice zastavil.

Někteří zastupitelé, včetně koaličních, již dříve uvedli, že se obávají zadlužení kraje, nečekaných problémů i dopadu na další krajské nemocnice. Projekt považovali za uspěchaný, řekli, že neměli dostatek informací o jeho ekonomické stránce. Naopak řada primářů výstavbu nemocnice podporuje. Někteří zástupci České lékařské komory vidí financování nemocnice jako rizikové a preferují postupnou rekonstrukci nemocnice podle platného generelu. Obávají se také dopadu nové nemocnice na krajské nemocnice v okresních městech.

Pondělní jednání zastupitelstva o nové krajské nemocnici budeme na našem webu sledovat on-line. Podrobnosti a reakce nabídneme také v našem vysílání Českého rozhlasu Zlín.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související