Rozhledna Bučina nad Kyselkou je oblíbeným výletním cílem. Nechal ji postavit Heinrich Mattoni

30. listopad 2020

Kamenná rozhledna Bučina stojí nad bývalými Mattoniho lázněmi v Kyselce na Karlovarsku už od roku 1880. Heinrich Mattoni ji nechal postavit, aby sloužila jako zpestření pro lázeňskou smetánku, která Kyselku hojně navštěvovala a užívala zdejší léčebnou kúru.

Lázně i rozhledna ale po druhé světové válce přišly o návštěvníky a budovy v dříve slavném městečku začaly pomalu chátrat. Věž spadala do vojenského území Hradiště v Doupovských horách a v padesátých letech sloužila jako vojenská pozorovatelna.

Pro turistické účely se rozhledna začala znovu využívat po roce 1970. Na začátku milénia pak proběhly záchranné práce, které měly za cíl zachovat ji i pro další generace. Kompletní rekonstrukce se uskutečnila v roce 2016 a od té doby rozhledna opět plně slouží nadšeným výletníkům, kterým se po náročném výstupu odmění výhledem do krajiny Slavkovského lesa.

Rozhlednu Bučinu uvidíte v dálce už z Kyselky

K Bučině se můžete vydat třemi různými cestami. Všechny ale vyžadují určitou fyzickou zdatnost. Zahrnují totiž velké převýšení. Pro výstup až na vrchol vyhlídkové věže je nutné zdolat ještě 62 schodů. U rozhledny je pro návštěvníky připravena odpočinková zóna. Její okolí zdobí kromě krásné přírody i dřevěné sochy z místního dřevosochání. Najdete jich tu hned několik.

Rozhledna Bučina nad Kyselkou je pro návštěvníky otevřená celoročně. Během roku se u její paty koná i řada oblíbených akcí, mimo jiné i „novoroční výšlap“.

Spustit audio