Rozhlas se stane dějištěm unikátního pokusu o tvorby karikatur v živém přenosu

10. únor 2015

Lze kreslit karikatury a přitom smysluplně odpovídat na otázky? Český rozhlas Brno vyzkouší schopnosti mnohanásobného karikaturistického rekordmana Lubomíra Vaňka.

Lubomíru Vaňkovi stačí na vytvoření karikatury necelé půl minuty. A dokáže přitom ještě mnohé: hrát na hudební nástroj, řídit auto či šlapat na rotopedu. Karikatury dokáže vyšlapat, vystříhat či vytvořit pod vodou. A umí je ztvárnit i trojrozměrně, na nafukovací balónky.

Teď ho čeká další test, který pro něj připravuje Český rozhlas Brno. V úterý 17. února po jedenácté hodině zasedne v našem studiu, aby své dílo tvořil během vysílání.

Zatímco ho moderátorka Jarka Vykoupilová bude zpovídat, před jeho zraky se budou střídat naši posluchači a Lubomír Vaněk je bude portrétovat. Co nejvěrněji, co nejvýstižněji.


Jaké rekordy si také „vykreslil“ L. Vaněk:
- V Brně za 52 minut a 30 sekund nakreslil 100 portrétů na nafukovací balonky;
- V Pelhřimově vytvořil za 27 minut 50 karikatur při jízdě na rotopedu; ujel přitom 11,25 kilometru;
- V Budapešti střídavě vytvořil 30 karikatur kreslených a 30 vystřižených, a to za 36 minut a 38 sekund;
- V Brně namaloval největší karikaturu prezidenta Klause, má formát 3 x 2 metry;
- Je autorem karikatury Evy Holubové vytvořené 1500 otisky razítka s holubem.

„Jsme moc zvědava, jak to bude vypadat, zvlášť když často vidím, jak moc se někteří respondenti soustředí na odpovědi, když jen sedí za mikrofonem. A Lubomír Vaněk zaměstná ruce i oči něčím úplně jiným,“ směje se Jarka Vykoupilová.

„Je to výzva, v rozhlase a v živém vysílání k tomu jsem ještě nekreslil,“ přiznal se výtvarník. A posluchači Českého rozhlasu Brno mohou být u toho – abychom se vyvarovali podezření, že Lubomír Vaněk portrétované předem znal, nebude tvořit portréty lidí z budovy. Připravíme mu celkem 20 modelů a modelek z řad posluchačů.

Chcete být jedním z nich a odnést si svoji karikaturu připravenou v živém vysílání? Hledáme 20 dobrovolníků, kteří 17. února budou mít hodinu před polednem čas přijít do Brna na Beethovenovu ulici 4.

Volejte na telefon 542 523 151 nebo pište na produkce@bo.rozhlas.cz. Dostanete více informací – a již za několik dnů se i na těchto stranách na fotografii pochlubíte, jak vás Lubomír Vaněk trefil a jak ho moderátorka dokázala či nedokázala „rozhodit“.

Logo

Upozorňujeme, že akce ve studiu je pouze pro 20 těch, kteří se přihlásí jako první a dostanou od nás potvrzení s instrukcemi. Všichni ostatní budou mít šanci si o zajímavé práci Lubomíra Vaňka poslechnout v živém vysílání.

Spustit audio