Rozhlas opět přinese poradnu proti „šmejdům“

9. červen 2015

Nenechte se podvést. A pokud jste se už nechali, brněnský rozhlas vám může poradit, jak se z toho zkusit dostat.

Česká rozhlas Brno vyhlásil úterý 9. června Dnem proti „šmejdům“ cílícím především na starší lidi. Věnujeme se mu už od rána. Už v 10.30 začíná poradna Apetýtu věnovaná boji proti „šmejdům“. Vystoupí v ní zlínská krajská radní Taťána Valentová Nersesjan, která má na starost sociální oblast a věnuje se právě tématu ochrany seniorů před nepoctivými obchodníky a úskalí předváděcích akcí.

Své dotazy můžete již nyní volat i na telefon zlínského studia 577 004 151, kde jsou až do odpoledne připraveni odborníci poskytující rady. Ty postupně poskytnou Lucie Javoříková a Petr Jaroš ze zlínského policejního ředitelství, ale také Karel Havlíček - ředitel České obchodní inspekce pro Jihomoravský a Zlínský kraj. Telefonáty si pečlivě zapisují – protože se totiž spotřebitelská tematika prolíná jako červená nit celým úterním vysíláním, bude Den proti „šmejdům“ i součástí odpoledního Rendez-vous mezi 13. a 16. hodinou, kde se posluchači dozvědí nejzajímavější postřehy.

Člověk se učí z chyb druhých – a tak Český rozhlas Brno přináší v úterý 9. června také příběhy řady lidí, kteří se nechali podvést podomními obchodníky. Třeba s takzvanými šmejdy podepsali nevýhodné smlouvy nebo od nich koupili předražené zboží. Domníváte se, že byste lákavým nabídkám byli schopni odolat? Jen pro zajímavost: mysleli si to i mnozí z těch, kteří své příběhy přiblíží.

Své dotazy i zkušenosti můžete zasílat na adresu studio.brno@rozhlas.cz a v době vystoupení odborníků telefonovat také přímo do studia na tradiční telefonní čísla 542 218 484 nebo 542 215 678.

Dokumentární snímek Šmejdi

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.