Rostoucí počet zbraní může snížit bezpečnost, myslí si skoro 40 procent Čechů

4. červenec 2016

Téměř 40 procent lidí si myslí, že by zvyšující se počet legálně držených zbraní v Česku mohl vést ke snížení bezpečnosti. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Skoro 60 procent dotázaných pak má za to, že zpřísnění pravidel pro držení zbraní může omezit střelecké útoky.

V Česku stoupá počet legálně držených zbraní a 39 procent lidí v průzkumu agentury Median pro Český rozhlas řeklo, že to může vést ke snížení bezpečnosti a nárůstu ozbrojených útoků. Podobné číslo - 37 procent respondentů - uvedlo, že rostoucí množství zbraní nebude mít na bezpečnost vliv.

„Nárůst zbraní je daný hlavně tím, že si kupují zbraně lidé, kteří už mají zbrojní pasy. Zatím se to neprojevuje tím, že by si zbrojní pasy pořizovala větší a větší část populace, takže zatím tomu lidé nepřisuzují tak velkou důležitost. Také třeba statistiky v České republice nepotvrzují nějakou korelaci mezi zvyšováním počtu zbraní a zvyšováním počtu vražd spáchaných střelnými zbraněmi,“ vysvětluje Daniel Prokop z agentury Median.

Snížení bezpečnosti se víc obávají ženy a mladí lidé do 29 let. Podle Prokopa je to tím, že ženy jsou v této problematice obecně kritičtější, a u mladých lidí to souvisí s tím, že mají častěji zdroje informací ze zahraničí. Mají tak představu o tom, k čemu víc zbraní ve společnosti může vést.

Průzkum - Vlastnictví zbraní

Průzkum také ukázal, že skoro 60 procent dotazovaných podporuje regulaci držení střelných zbraní. Daniel Prokop poukázal na to, že podobné názory mají i lidé ve Spojených státech amerických.

„V Americe už také dneska převládá názor, že by byla potřeba větší regulace a že regulace pomáhá. Takže názory v Americe a v Česku jsou poměrně stejné, ale zajímavé je, že se liší postoje sociálních skupin. Zatímco v Americe regulaci hodně podporují vysokoškoláci, u nás naopak vysokoškoláci, protože jsou pravicově orientovaní, nevěří státu jako někomu, kdo by měl nějak výrazně regulovat vlastnictví zbraní.“

Lidé, kteří se víc bojí útoků, podle Prokopa zároveň víc podporují přísnější pravidla pro držení zbraní. Právě ta zavádí novela zákona o střelných zbraních, která je schválená i podepsaná prezidentem. Impulsem ke změnám byl čin psychicky nemocného muže v Uherském Brodě.

Průzkum - Vlastnictví zbraní

Díky novele tak třeba policisté budou moct zabavit legálně drženou zbraň, pokud budou mít podezření, že zdravotní stav jejího majitele se změnil tak, že by mohl ohrožovat sebe nebo ostatní. Pokud to majitel neudělá dobrovolně, policisté si pro ni budou moc dojít přímo k němu domů.

Zásah do domovní svobody, míní někteří politici. Ministr vnitra kritiku odmítá

Někteří politici ale tento postup kritizují. Poslanec ODS Jan Zahradník už dříve řekl, že stávající zákon na podobné situace pamatuje, a proto ho není potřeba upravovat.

„Takto zásadně zasahovat v nějakém jiném zákonu než v zákonu trestním do domovní svobody je složité. Opět by to mohlo znamenat další narušení toho, že lidé mohou vlastnit zbraně, mají-li k tomu všechny předpoklady. Čili doporučuji, aby se hledal nějaký jiný nástroj, který by tyto lidi odhalil a včas jim zabránil si zbraň opatřit a případně ji držet,“ míní Zahradník.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD se zneužití nových pravomocí neobává. „Je to urychlení té praxe. Já očekávám, že to bude pro použití v desítkách případů ročně, a každý takový vstup do obydlí bude kontrolován buď Generální inspekcí bezpečnostních sborů, nebo případně bude doprovázen soudním rozhodnutím. Nebude to libovůle policie,“ zdůraznil Chovanec.

Regulaci legálně držených zbraní také nedávno podpořily členské státy Evropské unie, Česká republika s tím ale nesouhlasí. Návrh musí ještě schválit europarlament.

Průzkum - Vlastnictví zbraní (metodologie)
autoři: ČRo , Eliška Malínská
Spustit audio