Roman Šmucler: Zubní implantáty řeší ztrátu zubů

29. říjen 2013

S přednostou kliniky Asklepion a vysokoškolským pedagogem z 1. LF UK a New York University, New York doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc. jsme mluvili o zubních implantátech.

Povídali jsme si o historii zubních implantátů. Mluvili jsme o nových trendech v této oblasti. Věnovali jsme se novinkám na poli regenerace tkání kmenovými buňkami a hlavně tkáňovými faktory.

Zubní implantáty se z malého zázraku staly běžným řešením ztráty zubů. Jedná se o umělé kořeny, které jsou místo zubů zaváděny do kořenů. Vyrobeny jsou buď z titanu, nověji ze zirkonoxidu.

Například správnou funkci dolní celkové náhrady, s kterou musí vyžít v České republice asi polovina seniorů si bez ukotvení alespoň dvěma implantáty nelze takřka představit.

Zubní vrtačka (ilustrační foto)

V Praze se příští rok setkají nejvýznamnější světoví odborníci na zubní implantáty

Úroveň v naší zemi je na tomto poli vysoká. První pokusy proběhly už v devatenáctém století, mnohem dříve, než v mnoha jiných medicínských velmocích. Technika se rozvíjela i za socialismu a doslova boom nastal v posledních letech.

Výrazem toho je i fakt, že jeden z nejvýznamnějších implantologických kongresů GDIA se po Pekingu, Soulu a Los Angeles příští rok přenese do Prahy pod vedením doc. MUDr. Romana Šmuclera, CSc.

autoři: Alima Martinová , Roman Šmucler
Spustit audio