Roman Janoušek: Grilovaná chobotnice s tomatovou omáčkou

Léto přináší do naší kuchyně i nové možnosti. Může to být stolování venku, příprava jídel v kotlíku na ohni nebo i grilování na zahradě. A kdo by si chtěl navodit i náladu jako u moře na pláži, může zkusit přípravu grilované chobotnice s tomatovou omáčkou. Čerstvou nebo mraženou chobotnici dnes seženete i ve větším supermarketu. Jak na to, nám poradil šéfkuchař Roman Janoušek.


Plovárna Jureček

Roman Janoušek servíruje

V Říčanech u Prahy mají nádhernou prvorepublikovou plovárnu a na jejím kraji i nově zrekonstruovanou výletní restauraci Jureček. Stojí hned u lesa. Dřevěná krásná nóbl chalupa pamatuje dobré i horší časy. Vypadá jako ze starých fotografií, kdy ji ještě navštěvovali hvězdy českého filmového plátna, místní smetánka i prostý lid. Už v roce 1934 se tam tančilo, hrálo, jedlo, pilo a sportovalo. Místo je pojmenované po Antonínu Jurečkovi, který se o hosty staral až do roku 1958. Dnes tam vaří tzv. mezinárodní kuchyni.

Roman Janoušek

Narodil se v roce 1978. První kuchařské pokusy prováděl ještě doma, když pekl bábovky a jiné dezerty. Láska ke sladkému mu vydržela dodnes a není pro něj problém upéct i narozeninový dort. Vařil na mnoha místech, dokonce i ve Španělsku v Andalusii. Dnes nabízí jídlo hostům v restauraci Jureček. Sám má rád jednoduchá jídla – třeba šťavnaté zeleninové saláty.


Grilovaná chobotnice:

grilovaná chobotnice, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), vinný ocet, sůl, korkový špunt

Tomatová omáčka v hrnci

Postup:

Chobotnici si můžeme koupit mraženou nebo čerstvou. Ale čerstvá je samozřejmě lepší. Před vařením ji omyjeme a řádně propláchneme, abychom dostali z přísavek na chapadlech zrnka písku a další nečistoty. Po té ji vložíme do vařící vody, ve které je i kořenová zelenina jako na vývar a trochu vinného octa. Navíc přidáme i korkový špunt od vína. Díky němu chobotnici nepřevaříme tak, že by byla tuhá.

Že je chobotnice uvařená poznáme tak, když do ní píchneme a bude poloměkká. V tu chvíli ji vyndáme a naporcujeme na kousky, které budeme chtít grilovat. Většinou oddělíme hlavu, která se ke grilování nehodí, ale můžeme ji použít třeba do studených salátů. Chapadla můžeme na grilování nechat vcelku nebo naporcovat na tři čtyři větší díly – jak budeme chtít. Na grilu pak chobotnici jen lehce zahřejeme, aby chytla správnou příchuť ohně, a osolíme. Je to asi na pět minut.

Roman Janoušek a grilovaná chobotnice s tomatovou omáčkou


Tomatová omáčka:

cca 300 g čerstvých drcených rajčat, 1 šalotka, 1 až 2 stroužky česneku, cca 10 zelených a černých oliv, snítka hladkolisté petrželky a bazalky, extra panenský olivový olej

Postup:

Nejprve si zahřejeme kastrol, po té zalijeme dno pár lžícemi olivového olej. Do rozpáleného oleje pak vložíme nadrobno nebo na půl kolečka nakrájenou šalotku. Po chvilce přidáme i na plátky nakrájený česnek a restujeme dorůžova.

Následně orestujeme na vzniklém základu i na tenká kolečka nakrájené černé i zelené vypeckované olivy. Posléze obohatíme o 2 kávové lžičky medu, který směs osladí a trochu zkaramelizuje. Přidáme nadrobno nakrájenou hladkolistou petrželku a drcená rajčata. Vše prohřejeme, aby se spojily i chutě a na závěr přidáme nakrájenou bazalku.

Podáváme s grilovanými brambůrkami na dně talíře, přes ně přelijeme tomatovou omáčku a navrch dáme grilovanou chobotnici.