Roman Horváth: Baví mě komunikovat s lidmi a měnit jejich názor na Romy

25. červen 2019

Roman Horváth je zakládajícím členem známé kapely Terne Čhave. Jaké profesi se ale věnuje v civilním životě? To zjišťoval Dušan Vágai.

Hodinový manžel – snadné a rychlé řešení pro opravy v domácnosti, sekání trávy nebo montáž nábytku. Užitečné profesi se věnuje i rodák z Hradce Králové, Roman Horváth, který se za prací přestěhoval do Prahy:

“Do Prahy mě přivedla stavba metra na trase Bořislavka – Motol. Pracoval jsem na stavbě dva roky, s železem a nerez materiálem. Když se stanice dostavěly, zjistil jsem, že umím něco od elektřiny, něco od vody, trochu zedničiny, proto teď dělám hodinového manžela.”

Jak se lidé tváří, když si Vás pozvou domů a ve dveřím se jim objeví Rom?

“Kolikrát jsou zaražení, ale jakmile začnu mluvit a dělat… Zakládám si na nářadí, jsem do něj blázen. Někdo si kupuje auta, já nářadí! Dokonce se oblékám do značkového pracovního oblečení. Přijíždím v čistém oblečení, navoněný, s kvalitním nářadím, práci podle mého odvádím kvalitně, na sto procent.”

Profese hodinového manžela vyžaduje být v pohotovosti na telefonu 24 hodin denně?

“Ano. Lidé potřebují pomoct v sobotu, v neděli, večer. Většinou také pracují, takže se řídím podle jejich času a pak se sejdeme právě o víkendu nebo na večer.”

Stalo se Vám, že jste přijel do rodiny a oni si to rozmysleli, když zjistili, že jste Rom?

“Popravdě, za těch šest let, co to dělám, se mi to stalo jednou.”

Co Vás na té práci nejvíce baví?

“Komunikovat s lidmi a měnit jejich názor na Romy. Často se mnou nejdříve komunikuje jen manželka, ale když odcházím, přijde i manžel a oba mi děkují, kolikrát si mě pak zvou opakovaně.”

Lidé, kteří jsou spokojení, si to předávají dál?

“Ano, určitě. Teď dělám pravidelnou údržbu asi na šesti bytech.”

Co děláte, když zrovna nejste “hodinový manžel”?

“Miluju hudbu. Věnuji se jí už od 12 let. Kdysi jsme hráli s kapelou na zábavách, v 90. letech jsme se přetransformovali a začali jsme hrát folk. Vlastně jsme se snažili napodobit Gipsy Kings. Jezdili jsme po folkových festivalech, po portách, atd. Dnes hraju v kapele Terne Čhave, vlastně jsem jejím zakladatelem.”

Vzpomenete si, kdy nebo kde jste napsal nejrychlejší text k hudbě?

“Stalo se nám, že jsme se v kapele pohádali a já se s nimi rozešel. A co jsem skončil, tak během měsíce jsem napsal 12 věcí. Napsal jsem texty i muziku. Tak jsem byl nabitý zlostí a vším, že jsem zvažoval napsat muzikál.”

autor: Dušan Vágai
Spustit audio