Rok 2018 ve Zlínském kraji. Poslechněte si, co přinese za události

1. leden 2018

Slavný tvůrce lázeňských staveb v Luhačovicích nebo turistických budov na Pustevnách se narodil před sto padesáti lety. Jednu z jeho nejznámějších prací, chatu Libušín zničil v roce 2014 požár. Letos chce její správce, Valašské muzeum v přírodě zkompletovat hrubou stavbu její vědecké kopie

Mezi další významné stavby letošního roku patří například rekonstrukce zlínského obchodního domu Prior. Podle předsedy představenstva Radovana Pilicha by o Vánocích chtěli otevřít alespoň část budovy, které za zhruba 400 milionů korun vracejí původní baťovskou podobu.

Jméno Baťa letos vzpomenou na Zlínsku ještě minimálně jednou. V tomto roce uplyne deset let od úmrtí Tomáše Bati mladšího. Ten stál například u zrodu Nadace Tomáše Bati, která podporuje nadané studenty a podnikatele.

Během prvních dvou měsíců roku vyrazí na tradiční sčítání šelem do Beskyd a Javorníků místní ochránci přírody. Loni se tam dařilo například rysům.

Na horách se odehraje i další významná akce. Sto let od vzniku Československé republiky si připomenou návštěvníci Velké Javořiny v Bílých Karpatech. Sejdou se na tradičních Slavnostech bratrství Čechů a Slováků koncem července.

obnova Libušína pokračuje
autor: rv

Související