Rodinný Zoopark Stěžery se chystá na jarní sezónu. Návštěvníky ale rád přivítá i v zimním čase

16. únor 2019 10:30

Rodinný Zoopark Stěžery v Královéhradeckém kraji se pilně připravuje na jarní sezónu. Ovšem návštěvníky vítá i v zimním čase. Nejútulnější částí je v této době prostor s terárii. Už na jaře se ale můžete přivítat s klokanem, lamou, surikaty, lemury, pumou i mladou samicí velblouda dvouhrbého. 

Společně s ředitelem zooparku Jiřím Karkoszkou si redaktorka Eva Boudová tentokrát vybrala k prohlídce poklidný, ještěrčí ráj. I v zimě funguje a je tu o zábavu postaráno.

„Právě když jste přišli, tak krokodýli čelnatí, kteří tu obývají terárium, rozbili lampu. Budeme teď muset řešit úklid jejich ubikace, aby se nepořezali. Zatím leží spokojeně v rohu. Včera sežrali každý dva potkany, tak mají bříška plná," usmívá se Jiří Karkoszka.

V teráriích se prakticky v uvozovkách zastavil čas. Zvířata v nich nerozlišují roční období?
„Ale rozlišují roční období. Světla máme nastavena tak, že se spínají a zapínají a vytváříme jim tak vlastně i zimu. Dokážeme jim tak udělat všechna čtyři roční období."

V jednom z terárií je vidět také krásný leguán zelený.
„Je to samec. Není to nijak vzácné zvíře. Mnoho chovatelů jej má doma. On je nenáročný. Takže kdo má větší byt, tak si to může dovolit. U něj je taková jedna zajímavost. Není to úplný vegetarián, ale v dospělosti tato zvířata přecházejí na býložravou stravu, takže žerou převážně jen listy, mrkev, jablka. Když jsou malí, tak žerou sarančata a cvrčky. Chytnou si i jiné ještěrky."

Rodinný Zoopark Stěžery

Jaký režim je v zooparku teď zimě? Určitě je náročnější obstarat zvířata.
„Terária jsou pořád stejná. Od 10:00 do 16:00 máme otevřeno. V 9:00 se jim startují lampy, ohřívají se. V průběhu dne nastane krmení a úklid. Návštěvníci to vše mohou vidět," dodává Jiří Karkoszka.

Tak se přijeďte do Zooparku Stěžery podívat. Rádi vás tu uvidí a u terárií se dokonce i ohřejete.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související