Rodina trail angela mě přátelsky přivítala, nechyběl ani košt domácí slivovice, usmívá se reportérka na Stezce Českem

Kilometry do cíle v nejvýchodnějším bodu Česka ubývají, puchýře na nohou přibývají. Reportéři Radiožurnálu jsou čtvrtý den na cestě. Petra Duška čeká těžký úsek beskydských vrcholů, Veronika Žeravová končí etapu Bílé Karpaty a přesunuje se do náročnějších Beskyd a Javorníků. Kdo jim na cestě pomohl a co je kouslo? Poslechněte si reportáž.

Veronika tentokrát přespala u trail angela, pomocníka poutníků na cestách v Nedašově Lhotě na Zlínsku. „Už když jsem včera po další třicetikilometrové etapě přecházela po dlouhé asfaltové cestě do Nedašovy Lhoty, cítila jsem vůni grilovaného masa. U Bůbelů hořel na zahradě oheň a na mřížce se grilovala večeře,“ vypráví, jaké bylo její přivítání. „Celá rodina mě uvítala, nechyběl ani košt domácí slivovice,“ usmívá se Veronika.

Bůbelovi pomáhají i proto, že jsou sami vášniví turisté. Veronika potom strávila noc na karimatce hned za jejich rodinným domem. Teď už je nad vesnicí na odpočívadle U Kříže, kousek od ní bučí krávy a bečí ovce.

Butorky, Valašská Kyčera a Papajské sedlo

Veronika pokračuje na nedaleký vrchol Požár, kde oficiálně končí etapa Stezky Českem Bílé Karpaty. Na ni pak navazuje etapa Beskydy-Javorníky. Cesta zavede třeba k Půlčínským skalám na Vsetínsko. Poté bude pokračovat přes hřebenovku na vrcholy Butorky, Valašská Kyčera až Papajskému sedlu.

Ovádi, kobylky a Oční studánka

Petra příroda trochu potrápila. Během cesty mu přistál na ruce velký ovád, kousl ho a ruka otekla. Naštěstí zabrala mast. Pak musel při procházení krajiny kolem řeky Odry z oblečení vytřepávat i kobylky, kterých tam byly tisíce. „Bylo to ale příjemnější než před rokem, kdy jsem při spaní v této oblasti musel ze spacáku vytřepávat slimáka,“ vzpomíná Petr.

Zastavil se také u takzvané Oční studánky nedaleko zříceniny hradu Starý Jičín a dal si pár hrníčků vody, která údajně léčí zrak. „Jsem zvědavý, jestli to do budoucna zlepší počty mých dioptrií,“ komentuje s úsměvem. Zanedlouho vstoupí do Beskyd, čekají ho třeba vrcholy Velký Javorník nebo Radhošť.

autoři: Veronika Žeravová , Jan Pokorný , agf
Spustit audio

Související