Robotické rukavice vrací v Janských Lázních lidem po mozkové mrtvici cit do horních končetin

7. únor 2019 09:41

Státní léčebné lázně Janské Lázně začaly nedávno používat nejpokročilejší verzi senzomotorické robotické rukavice. Ta pomáhá pacientům s narušenou hybností rukou, například po mozkových mrtvicích. Díky zařízení za 2,5 milionu korun se lidem do rukou postupně vrací dřívější cit.

Do místnosti ergoterapie státních léčebných lázní přichází paní Anna. Před pár dny jí bylo devětasedmdesát. Je po cévní mozkové příhodě, po které jí dočasně ochrnula pravá část těla.
Zatímco do nohy se cit vrátil, ruka zůstala několik měsíců téměř nepohyblivá.
„Ta se vůbec nehýbala. Od toho 16. října prostě ten život z ní nějak tak jakoby vyhasínal."

V Janských Lázních je od začátku ledna. Na rehabilitace s robotickou rukou chodí každý den, výsledky přišly postupně.
„Ruka nyní ožívá, po částech. Já mám radost z toho, když rozevřu prsty, nebo ohnu palec. Zkrátka něco takového. Slíbila jsem rodině, že budu poctivě cvičit, tak se o to snažím."

Půl hodiny dlouhá rehabilitace čeká paní Annu i dnes.

Pod dohledem robotů se uzdravují děti v Janských Lázních

Robotická ruka

Při léčbě a terapii dětí v Dětské léčebně Vesna v Janských Lázních využívají zdejší odborníci moderní přístroje a další vybavení. Během letošního roku jej pořídili díky projektu, který je podpořen grantem z Norska. Jeho cíl - umožnit ucelenou terapii dětí s perinatálním postižením vztahujícím se k období před porodem dítěte a krátce po něm - byl naplněn.

Ergoterapeutka Romana Lásková jí na pravou ruku nejprve nasazuje něco jako ortézu a na ni následně i samotnou robotickou rukavici.
„U rukavice jsou ke každému prstu připojeny jednotlivé dráty."

Unikátní je zejména to, že pacienti mohou současně trénovat oběma horními končetinami. Stejná rukavice se totiž dá nasadit i na zdravou ruku a z ní se pohyb synchronně přenáší na tu nemocnou.

„A v podstatě se ta nemocná končetina stimuluje přes tu zdravou, přes centrální nervovou soustavu," doplňuje vedoucí rehabilitace Lenka Janovcová.

Robotické rukavice vrací v Janských Lázních lidem cit do horních končetin

Pacienti se s robotickou rukavicí znovu učí základní věci, jako například sebrat ze stolu nějaký předmět. Všechno s pomocí počítačového programu, který je součástí zařízení.

„A já sleduji obrazovku a vše vnímám a prostě to přenáším do mozku. Dávám mu vědět, aby se také chytil a s tou rukou to dělal," dodává paní Anna, která doufá, že se hybnost její ruky co nejvíc obnoví.

Podobně jsou na tom i další pacienti státních léčebných lázních. S robotickou rukavicí trénuje každý den asi desítka z nich.

Spustit audio

Související