Řidiči na prázdných silnicích zrychlili. Rekordman na Uherskohradišťsku uháněl rychlostí 169 kilometrů za hodinu

4. duben 2020 13:02

Policisté sice během nouzového stavu řidiče běžně nezastavují, ale na dodržování předpisů dohlížejí i nadále

Policisté ve Zlínském kraji i přes nouzový stav stále kontrolují dodržování dopravních předpisů. A řidiči jezdí rychle, potvrzuje mluvčí krajského ředitelství Policie České republiky ve Zlíně Lenkou Javorkovou.

Paní Javorková, jak to tedy je, zastavují v těchto dnech policisté řidiče?

Ano, dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu stále probíhá. Přičemž, policisté v omezené míře řidiče zastavují. Přitom dbají doporučení minimalizovat přímý kontakt s občany a samozřejmě maximálně dodržují hygienická opatření. A co za přestupky hrozí? Sankce za přestupky v dopravě se s vyhlášením nouzového stavu nezměnily, takže zůstávají stejné.

Čtěte také

Jaká provinění proti pravidlům silničního provozu policisté v našem kraji v poslední době zjistili?

Nejčastěji je to porušení maximální povolené rychlosti a to v obci i mimo obec. A že lidé jezdí skutečně rychle, se před několika dny přesvědčili dopravní policisté. Řidiči na Uherskohradišťsku naměřili mimo obec rychlost 169km/h. Vysoké překročení rychlosti v obci zase zjistili vsetínští dopravní policisté, kteří v Novém Hrozenkově naměřili řidiči v Toyotě rychlost 90km/h. Oběma řidičům hrozí ve správním řízení pokuta 5 - 10 tisíc korun a zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok.

Policie kontroluje taky dodržování mimořádných opatření, co řešíte nejčastěji?

Kontroly se nejčastěji týkaly uzavření prodejen a provozoven, dodržování karantén,  hromažďování osob na veřejnosti nebo nošení roušek. Přestupky, které zjišťujeme, oznamujeme do správního řízení, kde hrozí vysoké pokuty.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související