Říčku Nedvědičku pod hradem Pernštejnem překlenuje unikátní most. Je dřevěný a krytý

8. červen 2018

Na severu Jihomoravského kraje se v údolí pod hradem Pernštejnem klene přes říčku Nedvědičku zajímavý most. Dřevěný a navíc krytý. V 60. letech 19. století ho tam nechali vybudovat majitelé pernštejnského panství Mittrowští. Důvody stavby byly původně ryze praktické.


„Vedla tudy kdysi poměrně frekventovaná cesta. A také tady naproti stával panský vodní mlýn. V krytém prostoru mostu se mohly při dešti pohodlně schovat pod střechou povozy s obilím,“ vysvětluje Petr Vejrosta z Klubu českých turistů, proč dostal most i střechu.

Dřevěný most přes Nedvědičku je státem chráněná kulturní památka. Je dlouhý 12 metrů a široký 4 metry. Za více než 150 let své existence se už dočkal několika oprav. Velká se uskutečnila v roce 1933, což je zvěčněno i na jednom z trámů.

Krytý most pod Pernštejnem je zajímavý z mnoha důvodů. „Sedlová dřevěná střecha je krytá šindelem a spočívá z každé strany na dvou kamenných pilířích,“ popisuje Petr Vejrosta. Autorství unikátního dřevěného mostu je připisováno architektu Franzi Schlepsovi, který pro Mittrowské projektoval i další stavby.

Most pod Pernštejnem není jedinou podobnou stavbou v okolí. „Dřevěný krytý most najdeme například i v Černvíru. Ten bude letos v červenu shodou okolností slavit 300 let. Další podobné unikáty stojí v osadě Prudká, části městyse Doubravník, a také ve Svařci pod Vírskou přehradou,“ vypočítává Petr Vejrosta.

autor: hon
Spustit audio