Řezník z Opavska chce kvůli kauze polského masa ukončit podnikání

22. květen 2019

Majitel řeznictví z Ludgeřovic na Opavsku Vlastimil Šajtar kvůli kauze polského drůbežího masa se salmonelou možná ukončí své podnikání. Má totiž problémy se zajištěním potřebných veterinárních rozborů. Zvažuje proto i právní kroky. Šajtar to dnes řekl ČTK.

„Nechápu, proč musíme provádět povinně veterinární rozbory dovezeného masa, když mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso je v pořádku,“ řekl podnikatel.

V jeho prodejně před časem skončilo 255 kilogramů polského drůbežího, u kterého veterináři odhalili salmonelu. „Okamžitě jsem dostal zákaz dovozu drůbežího masa z Polska,“ řekl Šajtar.

Čtěte takéDo Česka se za měsíc dostalo 16 tun polského masa se salmonelou. Nejspíš se všechno snědlo

Aby mohl maso prodávat, musel by nechat každé laboratorně vyšetřit. Rychlejší verze testů trvá jeden den, je podle něj ale příliš drahá. Levnější trvá tři dny a maso je pak už neprodejné.

„Je nemožné dovážet maso a nechat ho pokaždé vyšetřit. Zvažuji proto, že ukončím podnikání. Je to otázka měsíců. Především proto, že mám dvouměsíční výpovědní lhůtu u pronajatých prostor,“ doplnil podnikatel a nechápe, proč je v celé kauze trestán právě on, poslední článek celého řetězu.

„Mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso bylo před transportem v pořádku. Podle českých veterinářů bylo infikované salmonelou. Nevidím jiné východisko, než že se to stalo během transportu,“ dodal Šajtar.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související