Režisér Patrik Ulrich se vydal po stopách Járy Cimrmana

11. srpen 2022

Režisér Patrik Ulrich natáčí pro Českou televizi dokument nazvaný Stopy Járy Cimrmana. Šlépěje zmíněného génia jej při práci dovedly také do míst v Pardubickém kraji.

„Dostal jsem se k nim už před mnoha lety, tak nějak pozvolna, protože jsem chodil na filmovou akademii, kde jsem poznal Františka Svěráka, tedy vnuka Zdeňka Svěráka. A už před lety jsem ho oslovil, jestli by se mnou nechtěl dělat na nějakých projektech a tak jsme se skamarádili, že mě postupně seznámil s celou rodinou,“ popisuje Patrik Ulrich, jak se dostal k Cimrmanům.

Stopy Járy Cimrmana nejsou prvním projektem, na kterém Ulrich pracoval, a který souvisí s legendárním divadlem. „Nejdřív vznikl dokument Štace Miloně Čepelky, který je o spoluzakladateli Divadla Járy Cimrmana a potom jsme si řekli, že nás ta spolupráce tak bavila, že bychom rádi vymysleli něco dalšího a tedy seriál o místech, která jsou s ním spojená.“

Herec Jan Hraběta a režisér Patrik Ulrich při natáčení dokumentu Stopy Járy Cimrmana

První série bude mít šest dílů a zdaleka neobsáhne všechna místa. „Uvědomili jsme si, že dosud nikdo nezpracoval a nepublikoval o místech, která jsou spojená s Járu Cimrmanem. Každý ten objekt má nádhernou legendu, nějaký vtipný příběh. A místa jsou tak bizarní a zajímavá, že by byla škoda, to nechal ležet. Český národ si Járu tak přivlastnil a začíná si ho opracovávat tak nějak po svém. Během dvaceti let vzniklo dalších 40 míst po celé republice a o mnohých není nikde ani zmínka,“ říká Patrik Ulrich.

Cimrmanovy stopy v kraji

„V Pardubickém kraji jsme našli dvě nádherná místa. Jedno je v Březové nad Svitavou. To je místo, kde se Cimrman setkával s Karlem Kořistkou. To byl slavný geograf a tvůrce turistických map. A tam na počet Cimrmana a pana Kořistky postavili rozhlednu, která je vidět jen z jednoho úhlu, z ostatních stran je zarostlá.“

Režisér hraného dokumentu Stopy Járy Cimrmana Patrik Ulrich

Začátkem srpna se natáčelo také v Letohradě. „Tam se pokusili zrekonstruovat Cimrmanovu liptákovskou světničku, která byla před desítkami let vystěhována. Ale bohužel se jim povedlo zakoupit jen polovinu světničky. Společnost profesora Ericha Fiedlera, což byl také cimrmanolog, neodprodala druhou polovinu světničky,“ popisuje Patrik Ulrich.

Průvodcem seriálem bude Miroslav Táborský, který si do každého dílu pozve někoho z Divadla Járy Cimrmana. „Především tam budou staří mistři a potom je to doplněno o střední generaci herců až po ty nejmladší,“ dodává Ulrich.

Jak se režírují staří herečtí bardové? Co ještě nabídne seriál a kdy ho uvidíme na obrazovkách? Poslechněte si celé povídání s režisérem Patrikem Ulrichem.

Spustit audio

Související