Retromuseum v Chebu vrací návštěvníky v čase. Připomíná životní styl a design bývalého Československa

2. duben 2022

Do muzeí často chodíme proto, abychom poznali dávné časy. Do historie ne až tak dávné vás zavede Retromuseum v Chebu, které se zaměřuje především na design a životní styl šedesátých až osmdesátých let dvacátého století bývalého Československa. Retromuseum je pobočkou Galerie výtvarného umění a v Chebu ho najdete na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

Předměty z minulého století, které byly vidět prakticky v každé běžné domácnosti, jsou vystaveny v prvním a druhém patře muzejní budovy. Hned po vstupu se ocitnete v obývacím pokoji, který si jistě budete pamatovat ze svého dětství. Pocit nostalgie podpoří známé znělky a pořady hrající v televizi.

Prohlédnout si ale můžete i tehdejší vybavení koupelen nebo ukázky kuchyní včetně nádobí. Nechybí ani retro potraviny a různé spotřebiče. A najdete tu dokonce i zařízenou kancelář.

Ve stálé expozici přitom nejsou k vidění jen věci denní potřeby, jako jsou hračky, časopisy, magnetofony, vysavače nebo žehličky. Své místo tu mají i dopravní prostředky. Pokud vám na ulicích chybí tradiční české embéčko, motorka JAWA nebo skládačka ESKA, přijdete si tu na své.

Televize přehrává tehdejší pořady

V prvním podlaží se pravidelně střídají krátkodobé expozice zaměřené na různá témata, například na tehdejší architekturu. Pro návštěvníky je otevřeno každý den kromě pondělí od 10 do 17 hodin.

Spustit audio