Reportéři na cestě k nejvýchodnějšímu bodu Česka: Petr pil kávu s čápy, Veronika radostně zdravila srnku

Reportéři Radiožurnálu jsou další den na Stezce Českem. Severní trasu, která vede přes Podbeskydí prozkoumává Petr Dušek, jižní větví po Bílých Karpatech putuje Veronika Žeravová. V neděli by se měli potkat v Bukovci, nejvýchodnějším bodě Česka. Mají před sebou ještě pár desítek kilometrů. Kudy přesně putují, jak se jim na cestě líbí a kolik potkali stezkařů? Poslechněte si reportáž.

Petr má za sebou dvě etapy v Jeseníkách. „Moc se mi tam líbilo a mrzí mě, že jsou ty etapy za mnou, Jeseníky mi budou velice chybět,“ popisuje své dojmy. Několik kilometrů dokonce putoval se strážci přírody. Díval se, jak likvidují nelegální ohniště, prořezávají porosty.

Mravenci, čápi a Palacký

Později se od strážců odpojil a kochal se pohledem na velká mraveniště na Alfrédce. „U sledování té mravenčí práce jsem si odpočinul a zrelaxoval se. Minimálně do té doby, než začali mravenci pracovat i na mně,“ usmívá se.

Teď už je v Podbeskydí, část severní trasy Stezky Českem musel vynechat, aby se s Veronikou stihli potkat. Právě prochází Jeseníkem nad Odrou v Poodří pod Beskydy. „Je tady ráj čápů. Jsou tu dvě hnízda, neustále tu přelétají asi čtyři čápi. Dal jsem si s nimi i ranní kávu,“ vypráví Petr.

Krásná krajina ho čeká i dál, naskytnou se mu výhledy na zříceninu hradu Starý Jičín. Cílem jsou pro něj tentokrát Hodslavice, rodiště národního buditele Františka Palackého.

Ahoj srnko!

Veronika předchozí den nepotkala téměř nikoho. „Když jsem u Starého Hrozenkova procházela vysokou trávou a ostružiním, v dálce jsem někoho zahlédla,“ vypráví. „A protože to bylo po asi pěti hodinách putování vůbec první setkání, tak jsem radostně začala volat ahoj!“ Až poté zjistila, že to byla srnka. Za celý den tedy s nikým nepromluvila.

Později ji zachránily stezkařky Martina a Nela z Brna, které s batohem putují do Javorníku. Veroniku hned poznaly podle červené čepice Radiožurnál, cestu reportérů podél Česka sledují. Jelikož má Veronika za sebou den bez většího náročného stoupání, měla jsem čas sledovat okolí a fotit.

„Mapovat budu i dnešní úsek, poslední část Bílých Karpat. Půjdu přes Vlárský průsmyk, osady Svatý Štěpán a Siodnii a etapu bych měla zakončit v Nedašově Lhotě,“ popisuje svou cestu Veronika.

autoři: Petr Dušek , Veronika Žeravová , Jan Pokorný , agf
Spustit audio

Související