Reportér potkal na stezce 83letou turistku s 20kilovým batohem. „Už nebudu skuhrat, že mám těžký batoh,“ prohlásil

Reportéři Petr Dušek a Veronika Žeravová začínají vyhlížet cíl v Bukovci. Čeká je další den v horách. S kým se vydal na cestu Petr? A co dodává sílu v kopcích Veronice? Poslechněte si reportáž.

Petr nastoupal stovky výškových metrů v Beskydech. Na trase potkal Jarmilu Kamenickou, 83letou turistku. Potkal ji s jejím manželem v prudkém stoupání, na sobě měla asi 20kilový batoh. „Žasnul jsem, v jaké kondici mohou být lidé nad 80 let, a před těmito turisty smekám,“ prohlašuje Petr. „Už nebudu skuhrat, že mám tak těžký batoh,“ dodává.

Stoupání s tchánem

Dalším člověkem, kterého potkal, byl jeho tchán. Připojil se k němu na závěr cesty a náročnou etapu stoupání, kterých bylo několik, zvládli, i když je odrovnala. „Kopce neměly konce, ale výhledy byly úžasné,“ popisuje zadostiučinění.

Tentokrát začínají na Pustevnách a půjdou přes krásný, ale i náročný vrchol Smrk. Teď už si řádně protahují nohy.

Sdílení zahání bolesti

Čtvrtý den na cestě byl pro Veroniku krizový. Kromě stoupající únavy ji při sestupu z hor začala bolet levá noha a nasazené tempo musela trochu zpomalit. Přes Půlčínské skály, vrchol Makyta dorazila do cíle na Papajské sedlo až po osmé hodině večer.

Oproti první etapě v Bílých Karpatech jsou trasy v Javornících náročnější. Větší je i převýšení a cesty jsou víc kamenité. „To zase pocítila moje chodidla,“ komentuje Veronika.

Čtěte také

Na cestách začíná potkávat víc turistů, se kterými se dává do řeči, a sdílení zážitků jí zahání všechny bolesti. Další odměnou jsou výhledy do lesů a krajiny.

Dnes ji čeká krátká zastávka na Kohutce a potom hned výstup na Malý a Velký Javorník, Hryčovec až do cíle na Bumbálku. Po cestě musí doplnit zásoby jídla, zbývá jí jenom pár posledních sladkých tyčinek. „Snad narazím i na vyhlášené valašské borůvkové knedlíky,“ těší se Veronika.

autoři: Petr Dušek , Veronika Žeravová , agf
Spustit audio

Související