Replika letadla, ve kterém zahynul Tomáš Baťa, vzniká v Olomouci. Do Zlína zamíří v květnu

Maketa letadla Junkers F 13, ve kterém přišel v roce 1932 o život Tomáš Baťa, bude postavena v měřítku 1:1.

Replika letadla, ve kterém v třicátých letech zahynul zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa, vzniká v těchto dnech v Olomouci.

Památník Tomáše Bati se znovu otevřel v podobě skleněného krystalu. Přišly se podívat stovky lidí

Den otevřených dveří v Památníku Tomáše Bati ve Zlíně

Objekt z roku 1933 patří k vrcholům zlínské funkcionalistické architektury.

Správci ji po dokončení plánují umístit do Památníku Tomáše Bati ve Zlíně. Podle mluvčího radnice Zdeňka Dvořáka bude hotová už na jaře.

Podle mluvčího by se replika mohla objevit v památníku na konci května. Výroba makety bude stát šest milionů korun, město Zlín dalo necelé tři miliony.

Maketa letadla Junkers F 13, ve kterém přišel v roce 1932 o život Tomáš Baťa, bude postavena v měřítku 1:1, oproti originálu bude maketa jiná pouze v tom, že nebude mít motor a interiér pro pasažéry.

12. července 1932 nebyly pro let nejlepší povětrnostní podmínky, nad Otrokovicemi byla hustá mlha. Baťu čekala plánovaná cesta do Švýcarska, aby mohl otevřít novou pobočku v městečku Möhlin. Šéfpilot Jindřich Brouček však ztratil ve vzduchu za snížené viditelnosti v údolí řeky Moravy orientaci a letadlo Junkers F13 se s oběma muži zřítilo do prostoru továrny asi necelý kilometr od letiště.

 

autor: Miroslav Urubek

Související