Referendum o vodě ve Zlíně nebude. Soud rozhodl, že jedna z otázek je nehlasovatelná

19. březen 2019 09:52

Krajský soud v Brně zamítl návrh na uspořádání místního referenda k vodárenské problematice. Nevyhověl tak žádosti přípravného výboru v čele s Pavlem Sekulou, současným zastupitelem města Zlína.

Krajský soud v Brně rozhodl, že nehlasovatelná a v rozporu se zákonem o referendu je první otázka. Podle ní se v referendu mělo hlasovat o odvolání vedení zlínských Vodovodů a kanalizací a zvolení nových členů představenstva.

Podle soudu ale ten, kdo chce vyvolat referendum, musí umět položit otázku (otázky).

"Povinnost hlasovatelně formulovat otázky je povinností, jež musí být splněna „na první pokus“ – ve vztahu k zastupitelstvu obce i eventuálně následně ve vztahu k soudu. První otázka je v té podobě, jak je navrhována, nehlasovatelná," rozhodl senát soudu vedený soudcem Davidem Rausem.

"Nelze přehlédnout, že návrhem na vyhlášení místního referenda se spouští organizačně náročný, za splnění určitých podmínek do budoucna závazný a také nikoli finančně levný proces, a tedy je přiměřené po navrhovateli požadovat, aby formulaci otázek, jež se pak stává formulací neměnnou, věnoval odpovídající pozornost," rozhodli soudci.

„Těší mě, že soud dospěl ke stejnému názoru jako my. Potvrdil tak, že rozhodnutí zastupitelstva bylo správné,“ uvedl primátor Jiří Korec.

Sekula již dříve uvedl, že hlavním smyslem referenda je to, aby se hospodaření s vodou vrátilo do rukou měst a obcí Zlínska.

Obyvatelé Zlína se měli v referendu vyjádřit, zda chtějí pokračování provozního modelu, při němž se Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín starají o infrastrukturu, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské.

Lidé by mohli rozhodovat o tom, zda má město Zlín jako ovládající osoba VaK Zlín uložit vedení společnosti, aby prosazovalo samostatné provozování infrastruktury a ukončilo smlouvy s Moravskou vodárenskou, a jestli má město na nejbližší valné hromadě VaK odvolat členy orgánů VaK Zlín, zvolit nové členy a uložit jim realizovat výsledky referenda.

Přípravný výbor předložil návrh na pořádání referenda už loni v létě. Iniciátoři původně chtěli, aby se referendum konalo s říjnovými komunálními volbami, přípravný výbor však vzal svůj návrh zpět. Nyní chtěl hlasování uspořádat spolu s květnovými volbami do Evropského parlamentu.

Spustit audio

Související